Afbeelding
Janus Visser/BDU

'Bezuinigen door anders te investeren'

30 januari 2012 om 00:00 Nieuws

TOON en DND: 'Veel functies onder één dak'

GORINCHEM -Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen 'iets doet' met cultuur. Dat varieert van theaterbezoek tot lidmaatschap van een muziekvereniging of het volgen van workshops. ,,Ook in Gorinchem is veel vergaard, maar het is wel versnipperd. En we hebben vragen: Zijn voorzieningen toekomstbestendig? En waar is de samenleving in dit alles? Wat doet cultuur?''

Gemeenteraadslid Marjo Molengraaf legde haar vragen voor bij onder andere de twee grootste culturele instellingen van Gorinchem TOON en De Nieuwe Doelen (DND). Samen goed voor 88.000 bezoekers/cursisten uit stad en streek, het Jeugdtheaterhuis niet meegerekend. Beide organisaties kunnen de eindjes al jaren maar net aan elkaar knopen, zien zich nu gesteld voor mogelijk grootschalige bezuinigingen en weten dat er aan hun verouderde accommodaties de komende tien jaar veel onderhoudskosten komen. Zij schatten bij elkaar 4.3 miljoen euro. Als dat geld nou eens goed geïnvesteerd kon worden in een goede multifunctionele accommodatie, die ook geschikt is voor commerciële activiteiten, dan zou de eerste winst al gepakt zijn.

Mogelijkheden

,,Maar we praten nu nog niet over geld. Eerst over mogelijkheden,'' leggen Rob van Wijk van De Nieuwe Doelen en Johan Boonekamp van TOON uit. Zij zetten eerst de gegevens op een rijtje. Bezoekersaantallen, trends en ontwikkelingen, waar bestuurders mee te maken krijgen. Eén van de argumenten is de verwachte krimp van de bevolking. Als die inderdaad zo ernstig wordt als provinciale cijfers aangeven, dan wordt het voor de stad heel moeilijk voorzieningen overeind te houden.

,,Een goed cultureel aanbod,'' zegt Boonekamp, ,,kan voor mensen een reden zijn om zich hier te willen vestigen.'' Rob van Wijk vult hem aan. ,,Cultuur is ook een belangrijke pijler van de lokale economie.'' En cultuur is gezond, zo blijkt ook uit onderzoeken. Dat is één van de redenen waarom Rivas interesse heeft om met TOON te gaan samenwerken. Zowel TOON als De Nieuwe Doelen willen graag wat commerciëler worden. Alleen van subsidie leven lijkt niet meer mogelijk. Maar dan lopen beide organisaties wel tegen hun accommodaties aan. In De Nieuwe Doelen kunnen op speeldagen geen andere activiteiten plaatsvinden.Er is één grote zaal, weinig geschikt voor congressen.

Dorpshuis

Rob en Wijk en Johan Boonekamp constateren dat er veel synergie is tussen beide organisaties. Amateurkunstenaars worden steeds professioneler en De Nieuwe Doelen heeft ook een dorpshuisfunctie waarbij diverse organisaties steeds professioneler gaan werken. ,,Het verschil tussen professionals en amateurs wordt steeds dunner,'' constateren zij.

In een gezamenlijk accommodaties met meer zalen zou zoveel meer mogelijk zijn. Daarin kunnen veel functies worden samengebracht: theater, poppodium, expositie, evenementen, kunst- en cultuureducatie, faciliteren verenigingen (dorpshuisfunctie) en faciliteren educatieve instellingen (BO-VO), bibliotheek en horeca.

Of, waar en hoe dit tot stand kan komen, dat zal de komende maanden verder worden onderzocht. ,,Het idee is 'Bezuinigen door anders te investeren'. We zien deze discussie als een kans voor de toekomst. Slimme huisvesting en tegelijk een up-to-date ontmoetingsplaats. Iets waar de stad trots op kan zijn,'' zegt het tweetal.

,,En als gemeenteraad sta je liever vooraan bij ontwikkelingen,'' zegt Marjo Molengraaf, ,,dan dat je er steeds achteraan moet lopen.''

advertentie
advertentie