Groen, duurzaam en politiek

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

He bah, wat een smerige woorden staan er boven dit stukje, zal het overgrote deel van gemeente Gorinchem denken.. Groen?? Duurzaam?? Alleen als het uitkomt. .

'Duurzaam' is zo ongeveer het meest misbruikte begrip aller tijden. Het wordt tegenwoordig zelfs gebruikt om bedrijventerreinen een 'groen label' te geven, terwijl weiland ervoor moet wijken. Een weiland is al groen, trouwens.

Zo ook het weiland tussen Schelluinen en Arkel, voor Hoogblokland. O, dat wist u nog niet? Nou, dat kan kloppen, want ondanks heus wel zichtbare politiek staan er geen bordjes in het weiland, en fietst u dus lekker op zonnige dagen door de velden terwijl u zich gelukkig prijst met dit luttele stukje groen dat nog over is.

Een tijd geleden ging ik dan zelf maar eens mijn gedachten luchten op het gemeentehuis van Gorinchem (bij Giessenlanden hoef je niet te zijn, want die slapen blijkbaar totdat er ineens een industrieterrein in de achtertuin van Hoogblokland, Schelluinen en Arkel ligt..). Al met al heeft alleen klagen weinig zin.

Ach en dan kom je daar en dan heeft zelfs Groenlinks geen oren voor je, Groenlinks notabene! Ook zij laten zich foppen door het predikaat duurzaam. Al eerder stond in de krant te lezen dat er zogeheten 'zware industrie' komt, omdat er toch 'geen mensen wonen'. Euh... joehoe, AZC? Treinstation Papland? En wat brengt de wind straks voor stoffen en geuren mee naar stad en dorpen? Los van de weidevogels die er nu vrolijk rondhuppelen… en de infrastructuur kan nu al nauwelijks de fietsende scholieren aan, laat staan straks…

O kom op, Gorinchem, waarom wil je dit? Is het echt nodig dit laatste stukje buffergroen tussen dorp en stad in te pikken? Hoeveel geld heb je er voor gehad? Zoveel mensen genieten van dit stukje groen, zowel stads- als dorpsmensen fietsen en rijden hier met plezier langs.

Wat me het meest schokt, is dat elke langetermijnvisie ontbreekt. De provincie zou hier meer op gaan letten, werd jaren geleden al besloten. Dit is dus niet gebeurd, dus gemeente Gorinchem; neem je eigen verantwoordelijkheid!

Duurzaamheid volgens prins Claus: 'we hebben de aarde niet als een kostbare erfenis in ons beheer, maar wij hebben haar van onze kinderen te leen'…

SK te A

advertentie
advertentie