Grand Cru speelt GIF

27 februari 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het thema is veelvuldig in de literatuur beschreven. Auteurs zoals A.F.Th. van der Heijden, P.F. Thomése en Anna Enquist schreven er hartverscheurend proza dan wel poëzie over: het verlies van een kind. Theatergroep Grand Cru speelt op 9, 10 en 11 maart het toneelstuk Gif waarin de dood van een kind centraal staat. Het script is geschreven door Lot Vekemans. Zij is een gerenommeerd toneelschrijfster en het script van Gif is in 2010 met de Taalunie Toneelschrijfprijs bekroond. Bert Alferink en Elly de Graaf (bekend van GTST) spelen de rol van man en vrouw die door de dood van hun zoon van elkaar vervreemd zijn geraakt.

Door Inge Keppels

Jos Huibers, regisseur van het stuk, vertelt over het ontstaan van Grand Cru: ,,We zijn begonnen als gelegenheidsformatie, ongeveer 3 jaar geleden. Het is een collectief met een vaste kern ervaren spelers/regisseurs waaronder Ben de Lange, Ed v.d. Velde, Anne v.d. Burg, Elly de Graaf, Andrew Leverington en ikzelf. De rollen kunnen wisselen; van Gif ben ik de regisseur maar dat kan in een volgend stuk iemand anders zijn. De insteek van Grand Cru is dat het stuk dat we spelen richtinggevend is. Dat impliceert dat er niet altijd voor iedereen een rol is of dat we andere spelers buiten de vaste kern vragen om een rol te vervullen zoals Bert Alferink deze keer in Gif.

Het toneelstuk bestaat uit drie delen. De man en de vrouw wiens zoon verongelukt is, hebben elkaar 6 jaar niet gezien en ontmoeten elkaar voor het eerst weer in de aula van een begraafplaats. Er is gif in de grond aangetroffen en om die reden moet het graf van hun zoon worden verplaatst. In het eerste deel zijn de dialogen vooral voorzichtig en aftastend. Het tweede deel handelt over de herbeleving van het verdriet, de misverstanden en de verwijdering. Het laatste deel staat in het teken van acceptatie en verzoening. Huibers noemt het stuk authentiek. ,,Met een dergelijk thema liggen valse emoties en sentiment op de loer. In dit stuk is dat echter overtuigend vermeden. Het is teksttheater met krachtige dialogen en zeer voorstelbaar gespeeld."

De techniek is in handen van Rick Roos. Het decorontwerp is van Grand Cru. Het stuk is te zien in Theater Tolhuis aan de Molenstraat 109 in Gorinchem op vrijdag 9 maart om 20.15 uur, zaterdag 10 maart om 20.15 uur en zondag 11 maart om 14.15 uur. Reserveren via jos.huib@kpnplanet.nl o.v.v. datum voorstelling (€10,00/studenten €7,00).

Ook is er nog een mogelijkheid op zaterdag 17 maart 20.30 uur in Theater de Bussel (zaal de KluiZ), Torenplein 12 in Oosterhout. Reserveren via www. theaterdebussel.nl (€12,50).

advertentie
advertentie