Gorcumse scholen niet massaal dicht tijdens staking in het onderwijs

2 maart 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - JT Bioscopen speelt handig in op de geplande staking in het onderwijs. Speciaal op deze dag is de bioscoop met een aangepast programma geopend, bij wijze van 'kinderopvang'. Of het echt druk zal worden in de Gorcumse bioscoop, valt echter nog te bezien. Hoewel de bereidheid tot staken landelijk gezien vrij groot is, sluiten in Gorinchem maar weinig scholen daadwerkelijk hun deuren op 6 maart.

Door Roy Pellikaan

De vakbonden roepen alle leden werkzaam in het onderwijs op om dinsdag 6 maart in de Amsterdam Arena te komen staken tegen het voornemen van minister Van Bijsterveldt om 300 miljoen euro te bezuinigen op het passend onderwijs. De bereidheid tot staken lijkt landelijk vrij groot te zijn. Bij navraag bij de Gorcumse scholen lijkt het animo echter beduidend lager te liggen. Vier Gorcumse (basis-)scholen hebben aangegeven op deze bewuste dinsdag daadwerkelijk de deuren gesloten te houden. Op alle andere Gorcumse scholen gaan de lesactiviteiten gewoon door, al geven sommige scholen aan dat enkele van hun docenten verlof hebben aangevraagd om toch te kunnen gaan staken.

De scholen die aangegeven hebben niet gehoor te geven aan de staking, geven allen wel aan faliekant tegen de voorgenomen bezuinigingen te zijn. Zij hebben dan ook stuk voor stuk een daarvoor opgestelde petitie ondertekend. Zij steunen de actievoering dus wel, maar zien af van een staking. Het Gomarus College in Gorinchem bijvoorbeeld geeft aan tegen de voorgestelde bezuinigingen zijn, maar betwijfeld of staken een 'passende strategie' is.

De Anne Frankschool, Graaf Reinaldschool, Merwedonk en de Tweemaster hebben kenbaar gemaakt op 6 maart geen les te zullen geven. Ze geven aan absoluut tegen de voorgenomen bezuiniging te zijn en dit willen laten blijken door middel van deelname aan de landelijke stakingsactie.

In het voortgezet onderwijs gaan alle lessen gewoon door. De rector van het Gymnasium Camphusianum meldde dat enkele docenten individueel aan de staking deelnemen. ,,Ideaal is natuurlijk anders, maar de lessen gaan deze dag echter gewoon door. Net als de geplande lerarenvergadering.''

De directeur van het Merewade College heeft in een e-mail het personeel afgeraden deel te nemen aan de landelijk staking. Mede om het feit dat het de derde staking in relatief korte tijd betreft. De decaan van deze zelfde voortgezet onderwijsinstelling heeft daarentegen aangegeven het wel degelijk raadzaam te vinden naar de Amsterdam Arena af te reizen. Maar ook hier gaan de lessen, vooralsnog, gewoon door.

Op de scholen die in Gorinchem het speciaal onderwijs verzorgen zullen de lessen dinsdag ook gewoon doorgang vinden. Al beseffen ze dat vooral zij de dupe zijn, mochten de bezuinigingen doorgevoerd worden. De directie van De Cirkel heeft gemeld dat zij een afvaardiging van docenten en ouders naar Amsterdam zullen sturen om hun ongenoegen te uiten. Daarnaast zullen ze op het schoolplein enkele spandoeken plaatsen met daarop kritische teksten.

Lees ook de ingezonden brief van Akko van Doorn, directeur van ZML school De Cirkel in Gorinchem.

advertentie
advertentie