Biesbosch met een lach of een traan?

5 maart 2012 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Ik Ben al jaren trots op de Biesbosch. Wat een mooi gebied. Prachtige natuur, mooie landbouw en verrassende dieren. Als kind ging ik al met mijn ouders een rondje Biesbosch en op zoek naar konijntjes. Met de jaren ben ik de schoonheid van dit gebied meer en meer gaan waarderen. De jaargetijden kan je prachtig terug zien in natuur en akkerbouw. Mooie wandelingen en boottochten kan je er maken. Het Biesbosch Museum is prachtig en wat te denken van de fluisterboot.

Als Werkendammer ben ik echt trots op de Biesbosch. En daar begint het te wringen. Op dit moment is de Biesbosch een grote werkput geworden. Huizen zijn of worden afgebroken. Daarnaast lijkt het wel of er geen boom meer heilig is. Geulen worden al gegraven, de contouren van nieuw aan te leggen dijken zijn al zichtbaar. Draglines, kraantjes, shovels en grote vrachtwagens rijden af en aan. Heel de Biesbosch staat op zijn kop, en dat voelt niet goed als liefhebber van dit mooie gebied.Waar zijn al de vosjes en reeën gebleven? Waar zijn de andere dieren gebleven die beschutting zochten in de bosjes? Of passen die zich makkelijker aan dan ondergetekende?

Laat ik voorop stellen dat ik begrip heb en begrijp dat deze ingrijpende maatregel nodig is.Als we op deze manier ervoor kunnen zorgen dat er op andere plaatsen in Nederland het water daar op een aanvaardbaar peil kan blijven moeten we dat doen. Want als jezelf problemen hebt wil je toch ook geholpen worden. Wel hoor ik verschillende verhalen over nut en noodzaak. Maar ik ben wel overtuigd hiervan. Maar het is wel lastig uitleggen aan onze inwoners. Helemaal lastig wordt het nu in de huidige situatie.

Ik heb veel Werkendammers gesproken die het niet begrijpen en er al helemaal geen waardering voor op kunnen brengen. Onlangs sprak ik een inwoners en die gaf mij aan dat hij als hij door de Biesbosch rijdt een bloedend hart krijgt….Met tranen in zijn ogen gaf hij mij ook nog mee dat zijn generatie de Biesbosch heeft gemaakt, zoal hij was. En dan wordt het lastig uitleggen, begrip, begrijpen, droge voeten, nut, noodzaak en noem maar op. Het Biesbosch gevoel zit in de mensen en dat krijg je er niet zomaar uit! En daar heb ik alle begrip voor.

Gelukkig hebben we ervoor gezorgd dat het rondje Biesbosch weer hersteld gaat worden in de nieuwe opzet. Want dat was ook voor veel Werkendammer een doorn in het oog. Om begrip te krijgen en helder te maken wat er allemaal nog gaat gebeuren zal ik aan het College vragen om een Informatieavond over de Noordwaard. Wat gaat er nog gebeuren en hoe gaat het er uiteindelijk uit zien.De Biesbosch was mooi en wordt weer mooi dat geloof ik vast. De vreugde komt weer terug! Wel is het goed om de burgers daarin zo goed mogelijk mee te nemen.

Gerard Paans, Fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie