'Vliegen met één vleugel' is vooral mooi

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

Delfgaauw en

Van den Brink

samen op de tast

GORINCHEM -Alle karakters van theatermaker Fred Delfgaauw kunnen in de nieuwe voorstelling 'Vliegen met één vleugel' met muziekvirtuoos Bert van den Brink uit de hoge hoed komen. Meneer Van Onderen, mevrouw Van Diepen, de oude baasjes uit de kroeg, oma, Mozart's tegenhanger Saliéri en vele anderen. Maar wie er verschijnen is telkens een verrassing, ook voor Fred Delfgaauw zelf, want hij improviseert op 'aangevertjes' van Bert van den Brink en omgekeerd.

Door Everdien Hamann

Dit tweetal heeft hiermee een nieuw soort theater uitgevonden, waarbij de zaal meegaat de diepte in naar de grootheid van de kleine wereld, zoals Fred Delfgaauw het uitlegt. Bert van den Brink vindt de avonden geweldig leuk en noemt het tweedimensionaal entertainment. Hoe dan ook, voor wie van muziek en improvisatie houdt is'Vliegen op één vleugel' een streling waarbij gevoelige snaren worden aangetikt en waarbij ook veel gelachen kan worden.

Beide mannen staan al ruim dertig jaar op het podium. Ieder een eigen weg zoekend. Beiden hebben meerdere mooie prijzen en onderscheidingen op hun naam staan. Bert van den Brink als improviserende jazzpianist en Fred Delfgaauw met zijn poppen, karakters, spiegels voor het publiek. Delfgaauw is ook ondernemer en vindt nieuwe genres uit. Samen met Sjaak Bral - als olifant in een porseleinkast een absolute tegenhanger - werd het cabadrama uitgevonden met de programma's Koffiehuis De Ooievaar en De Nachclub. Maar na vier jaar zoekt Fred Delfgaauw de verfijning weer op en vindt in Bert van den Brink een musicus die de vertaalslag kan maken. Een knap staaltje werk, vooral omdat zij beiden vooraf niet weten wat er die avond gaan komen. Een feest voor vakmensen, maar niet zonder risico.

Het seizoen zit er al weer bijna op. Bijna dagelijks trok het tweetal met de trouwe crew van Fred Delfgaauw door Nederland en België en nog steeds bieden de voorstellingen bijzondere verrassingen. Vorige week vrijdag in Naaldwijk verbaasde Fred Delfgaauw zich zichtbaar over zang- en fluitprestaties van Bert van den Brink. Je weet maar nooit wat deze spontane man, die zich achter de vleugel helemaal thuis voelt, ineens bedenkt. Soms pakt hij de accordeon en experimenteert met nieuwe stukjes muziek. Daarna is Delfgaauw weer aan de beurt om met één of twee van zijn poppen daarop in te spelen. Zo kaatsen zij anekdotes, gevoelens en humor heen en weer. De één met noten, de ander met spitsvondige woorden, teksten, soms poëtisch en herkenbare karakters.

,,Het is tweedimensionaal,'' zegt Van den Brink nogmaals.,,Je bent de hele avond op twee niveaus bezig. Dat maakt het spannend. Je voelt de reacties van het publiek. De herkenning, want het heeft een hoog realiteitsgehalte. De mensen krijgen een spiegel voor, de elementen komen weer terug. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan. Het is erg leuk. Dit is wel mijn leven. Het is persoonlijk, dichtbij. Het optreden is alsof je thuis bent. Dat is mijn credo.''

Zo informeel voelt het inderdaad. Het publiek zit bij Bert en Fred in de huiskamer, ziet en hoort de film over het leven aan zich voorbijgaan. Fred Delfgaauw maakt de vergelijking met een mooi boek, waar de lezer helemaal in kan kruipen, die dingen van de dag even vergetend. ,,Alsof je op een eilandje zit,'' zegt Fred Delfgaauw, ,,zonder verhuftering of culturele leegloop. De wereld van nu even vergeten.''

*De voorstelling wordt aanstaande zondag in schouwburg De Nieuwe Doelen gespeeld. Het belooft een echte 'thuiswedstrijd' te worden voor fans en vrienden. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Aanvang 15.00 uur.

advertentie
advertentie