Voorstellingen schouwburg De Nieuwe Doelen

29 maart 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Schouwburg De Nieuwe Doelen en theater Peeriscoop hebben in de week vanaf dinsdag 17 april weer een aantal interessante voorstellingen op het programma staan. Een humoristische thriller, 'boulevardtoneel', cabaret en een theaterconcert passeren achtereenvolgens de revue.

Twee broers dineren met hun echtgenotes in een chique restaurant. Een diner met een missie, want er moet gesproken worden over hun kinderen. De pubers hebben iets uitgespookt wat hun toekomst kan verwoesten. 'Het diner' is een cynische maar humoristische thriller, die menig ouder een spiegel voorhoudt. Want in hoeverre ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je kind? En hoe ver ga je in hen beschermen tegen de consequenties van hun daden? Het grote publiek kende Herman Koch van Jiskefet, totdat in 2009 ´Het Diner´ uitkwam, dit boek betekende zijn doorbraak als schrijver. Het boek werd meer dan een half miljoen keer verkocht, won de NS-publieksprijs en is in meerdere landen uitgebracht. Jiskefet-collega Kees Prins bewerkte het boek tot een toneelstuk en nam de regie op zich.

u Dinsdag 17 april, 20.15 uur in schouwburg De Nieuwe Doelen.

In de nieuwe zelfgeschreven voorstelling 'Stookolie & Sangria' geeft Toneelgroep Het Volk een geheel eigen invulling aan het genre van het 'boulevardtoneel'. Twee echtparen ontmoeten elkaar op vakantie in een Zuid-Europees land. Er is één opvallende overeenkomst tussen de stellen: het leeftijdsverschil tussen de partners is onverantwoord groot. Het geboekte hotel blijkt overvol en de twee stellen worden door de manager 'tijdelijk' samen in een appartement vlak aan zee gestald. Helaas komt de regen met bakken uit de lucht en is de paella besmet met salmonella. En als het weer eindelijk begint op te klaren, dient een nieuwe rampzalige gebeurtenis zich aan. Voor de kust breekt een olietanker in tweeën, zee en strand raken ernstig vervuild. De toch al geringe vakantiepret is nu helemaal voorbij. Wat rest is een gedwongen samenzijn in een ongezellig appartement aan een vervuild strand. Hoe kleine irritaties tot grote hilariteit en gigantische drama's kunnen leiden.

u Dinsdag 17 april, 20.30 uur in theater Peeriscoop.

Wie het haalt, wordt na de derde voorstelling gezien als 'blijvertje' in cabaretland. Met zijn vierde voorstelling werd Roué Verveer genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Roué blijft dus. Nu komt hij met zijn nieuwe voorstelling 'In zeer goede staat', waarin hij weer kritisch naar de maatschappij zal kijken en daar de scherpe en komische conclusies aan verbindt die we van hem gewend zijn. Gelukkig kiest hij zelden de voor de hand liggende grap en houdt hij de te behandelen situaties dicht bij zichzelf en daardoor herkenbaar. Maak die avond tevens kennis met de Surinaamse keuken. In de foyer biedt een Surinaamse cateraar kleine hapjes aan ter verhoging van de Surinaamse sfeer.

u Woensdag 18 april, 20.15 uur in schouwburg De Nieuwe Doelen.

Soweto is onbetwist het bekendste Township van Zuid-Afrika. De jeugd uit Soweto is met dans en samenzang opgevoed en grootgebracht. Op school, thuis en in de kerk. Vicky Vilakazi, oprichtster van onder andere de Soweto Spiritual Singers, in 2010 nog te zien in De Nieuwe Doelen, heeft zich over het Soweto Boys Choir ontfermd en een prachtig programma samengesteld met een unieke verscheidenheid aan stijlen. Een programma dat recht doet aan de enorme schat aan muziek die Soweto kenmerkt en tegelijkertijd laat zien dat de muzikale ontwikkeling in Soweto beslist niet heeft stilgestaan. Traditionele en spirituele liederen van het continent worden moeiteloos afgewisseld met (licht) klassieke stukken. Zo staat naast het overbekende 'Shozoloza' ook het 'Ave Maria' op het repertoire. Gebracht met het onvervalste enthousiasme en een enorme vitaliteit en levenslust die zo kenmerkend is voor Zuid-Afrika. Een programma waarbij je onmogelijk stil kunt blijven zitten, maar waar tegelijkertijd menigeen tot tranen toe geroerd zal worden.

u Zaterdag 21 april, 20.15 uur in schouwburg De Nieuwe Doelen.

advertentie
advertentie