Muzikale reis door de tijd met GOOK

10 april 2012 om 00:00 Algemeen

Tijdens het bijwonen van een repetitie wordt de luisteraar direct getroffen door de passie, de bevlogenheid van de dirigent en hoe hij de liefde voor de muziek weet over te brengen op het koor. Erik van Balen studeerde piano, zang en koordirectie aan het Conservatorium in Den Haag. Behalve dat hij een begenadigd pianist is, is hij multi-linguaal ofwel hij beheerst het Frans, Duits, Engels, Italiaans en Hongaars. Met het thema van het concert komt die talenkennis goed van pas. Hoe de Franse componist Jean Baptiste Lully ‘Quel spectacle charmant’ heeft bedoeld, wordt duidelijk wanneer hij het toelicht. ‘Niet zo zwaar, het is ironisch bedoeld! Lichtvoetig en spottend. En denk om de uitspraak!’

GORINCHEM - Met het thema Theatermuziek door de eeuwen heen staat het Gorcums Opera- en OperetteKoor (GOOK) dit jaar garant voor een zeer gevarieerde muzikale avond. Op 14 april zingt het koor onder leiding van dirigent Erik van Balen in de Johanneskerk muziek uit diverse Europese landen en uit verschillende tijdperken. Door Inge Keppels

Dat het een afwisselend concert wordt, illustreert het aantal componisten afkomstig uit Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië, Tsjechië en Duitsland. De diversiteit komt ook terug in de verschillende tijden waarin de stukken gecomponeerd zijn. Van de Engelse componist Henry Purcell - net als Lully uit de 17e eeuw - wordt ‘We the spirits of the air’ gezongen. Door een ensemble van het koor (6 koorleden) wordt vervolgens een madrigaal ten gehore gebracht. De vrolijke zarzuela-muziek uit de 19e en 20e eeuw die daarop volgt, is uit Spanje afkomstig.

Na de pauze mag natuurlijk uit Italië Verdi niet ontbreken. Uit Il Trovatore ( midden 19e eeuw) wordt het Zigeunerkoor gezongen. Van de 19e-eeuwer Smetana uit Tsjechië Die Verkaufte Braut, van Franz Lehár Das Land des Lächelns en het concert eindigt met Die Fledermaus van J. Strauss.

Een tweetal musici begeleidt het koor tijdens het concert. De pianiste Tatiana Kiourou (1971) is geboren in de voormalige Sovjet Unie. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan het Tschaikowsky Muziek College vervolgde ze haar studie aan het Oeral Staats Conservatorium. Ook de violist Loek Lufting is een veelgeprezen musicus die kan bogen op ruime ervaring. De vocalisten van de avond zijn de sopraan Isabel Delemarre en de tenor Edwin van Gelder. Delemarre begon haar studie aan de Musikhochschule te Heidelberg/Mannheim en vervolgde het aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van Gelder studeerde zang en hoorn aan het conservatorium in Rotterdam en is werkzaam als docent aan de Amsterdamse Toneelschool en kleinkunstacademie.

Momenteel telt GOOK 51 leden. Zoals bij vrijwel elk gemengd koor het geval is, zijn de mannen in de minderheid. Ongeacht de leeftijd, tenoren en bassen worden uitgenodigd maar uiteraard zijn alten en sopranen eveneens welkom. Om lid te worden hoeft men geen noten te kunnen lezen, geen auditie te doen en evenmin een perfecte beheersing van vreemde talen te hebben. De repetities zijn op dinsdag van 19.45 tot 22.00 uur in De Luisterpost, Vijfde Uitgang in Gorinchem. Aanmelding: secretaris@gook.nl. Zie ook www. gook.nl.

Toegangskaarten voor het concert kosten 15 € en zijn verkrijgbaar via secretaris@gook.nl en op 14 april in de Johanneskerk (Nieuwe Hoven 141) vanaf 19.30 uur. Het concert vangt aan om 20.15 uur.

advertentie
advertentie