'Wat weg is komt nooit meer terug'

28 april 2012 om 00:00 Nieuws

ARKEL / GIESSENBURG - Het voorstel van de gemeente Giessenlanden om de subsidie terug te brengen naar 0 euro in 2016 komt hard aan bij personeel en vrijwilligers van de bibliotheken, die met hart en ziel de afgelopen jaren hebben gewerkt aan verbetering van de dienstverlening. De vestigingen Arkel en Giessenlanden maken sinds een aantal jaar deel uit van het BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Daardoor konden de bibliotheken worden geautomatiseerd en hebben de inwoners van Giessenlanden toegang tot de collectie van alle bibliotheken in Nederland. Tevens komen ook de landelijke campagnes in Giessenlanden: KinderBoekenweek, Nationale Voorleesdagen, Boekenweek en Nederland Leest. Samen met het onderwijs werken de bibliotheken aan het ontwikkelen van leesvaardigheid van kinderen. Want ook al is er digitaal veel informatie beschikbaar op het internet, als je deze niet kunt lezen, heb je toch wel een probleem. Juist bibliotheken bieden kinderen de mogelijkheid leesplezier te ontwikkelen en leeservaring op te doen.

De bibliotheken van Giessenlanden ontvangen een minimum aan subsidie. Door het werk slim te organiseren is BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost erin geslaagd ook in Giessenlanden veel te bieden voor weinig geld.

Gelukkig heeft het college aangegeven dat zij leesbevordering belangrijk vindt en daarvoor jaarlijks € 80.000 euro beschikbaar te stellen. BibliotheekNetwerk wil graag kijken wat daarvoor nog mogelijk is. Zij is echter niet optimistisch over wat zij kan bieden omdat het BibliotheekNetwerk te maken heeft met afdracht van kosten aan andere partijen zoals leenrecht en automatisering. Die laatste kosten wentelt het college nu af op andere gemeenten.

Daarnaast attendeert BibliotheekNetwerk op de uittreedregeling die zij heeft met de gemeente Giessenlanden. Volgens deze regeling is de gemeente eraan gehouden de eerste twee jaar de volledige subsidie uit te keren waarna deze jaarlijks met 25% kan worden verminderd. Dit betekent een afbouw van 5 jaar. Het sluiten van de bibliotheken zal de gemeente niet direct een besparing opleveren.

Directeur mevrouw Van Der Hoff: ,,In een eerdere inspraakronde bij de Raad een jaar geleden, heb ik voorgesteld te onderzoeken op welke manier we met andere organisaties en verenigingen ruimten kunnen delen en krachten kunnen bundelen door gezamenlijke personele inzet. Gezien het feit dat de gemeente waarde hecht aan een ontmoetingsplek in de kernen, zou daar toch minimaal een uitgebreide publieke boekenkast inpassen, een leestafel en aansluiting op het landelijke bibliotheeknetwerk. Het zou een gemiste kans zijn om dit niet verder te onderzoeken en ook de daarbij passende middelen vrij te maken. Ik ben voorstander van bouwen en zoeken naar meerwaarde, ook in tijden van krapte. Nu moeten we gaan afbreken en wat weg is komt nooit meer terug.''

advertentie
advertentie