Blieken gebaseerd op wereldconcept

7 augustus 2012 om 00:00 Cultuur

Column Roy Grünewald, voorzitter stichting ‘Gorinchem Zwemt in de Kunst’.

Wij krijgen nogal eens de vraag waar dat idee van de beschilderde blieken vandaan komt. Het is een wereldconcept dat in 1986 begon in Zürich met het beschilderen van leeuwen uit het stadswapen. Het wereldsucces begon in 1998 toen in dezelfde stad het project werd herhaald maar nu met koeien. Een jaar later nam Chicago het over en bedacht de ‘cowparade’. Sindsdien zijn er 75 steden geweest die dit georganiseerd hebben. Er ontstond een hype toen designers en kunstenaars ervoor zorgden dat de kleurrijke koeien van keramiek ineens collectors items werden.

Begin deze eeuw startte in Las Palmas, de hoofdstad van de Canarische eilanden een soortgelijk project, maar met de ‘Gran Can’. Dit betekent ‘grote hond’, waaraan de archipel haar naam dankt. Bedrijven, winkeliers en horecazaken sponsorden die beelden en Las Palmas was een vrolijke en kleurrijke attractie rijker. Andere steden namen het idee over, maar nu werd het gekoppeld aan goede doelen. In 2007 startte in Rotterdam de olifantenparade. Hier werd het concept gebruikt om geld in te zamelen voor een stichting die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant. Na afloop van de parade werden de olifanten geadopteerd door de sponsor, of ze werden teruggegeven voor de veiling. De opbrengst was al gauw 2,5 ton.

Londen, Antwerpen, Amsterdam, maar ook Emmen en Heerlen volgden. Andere steden kozen voor een geheel eigen beeld. Zo werd in Hoorn de eenhoorn ingezet en in Barneveld de kippen. Inmiddels is dat kippenproject afgelopen, maar de beelden zijn nog steeds te zien op de gevels van bedrijven, bij een poelier en op een rotonde. De kracht van het project ligt in de hoeveelheid kunstwerken die ineens iets heel verrassends geven.

Nu Gorinchem. De Bliek hoort bij de stad, is een gemakkelijk herkenbaar beeldmerk en geeft de stad straks een kleurrijk aanzien. De sponsoren laten zien dat ze bij de stad betrokken zijn, want ook hun bliek is straks onderdeel van een toeristische attractie. En alle opbrengsten gaan naar goede doelen. De blieken komen wat hoger te hangen, zodat het straks net lijkt of ze door de stad zwemmen.

Info: www.blieken.com

advertentie
advertentie