'Poeh, poeh, heet hè?!'

18 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Wie denkt dat het met deze zomerse temperaturen echt niet warmer kan is gisteren vast niet bij de Timmerdorp verbranding wezen kijken. Kinderen, ouders en vele anderen waren naar Buiten de Waterpoort gekomen om te komen kijken naar de traditionele fik. Sommige kinderen keken verdrietig toe hoe hun hut met een shovel op de grote hoop werd geveegd, maar de meeste kinderen konden niet wachten tot de eerste vlammen zichtbaar waren. Terwijl Gorcumse brandweer samen met de jeugdbrandweer het vuur voorbereidde wachtte het publiek geduldig af. Na enige tijd mochten de burgemeester en wethouders van het Timmerdorp eindelijk 'de boel in de hens steken'. Het was die vrijdag al warm, maar de immense vuurzee zorgde er al snel voor dat het publiek snel verkoeling zocht elders. Snel even een ijsje halen bij de friettent of een verkoelend drankje op de Grote markt. Het Timmerdorp van 2012 zit er weer op.

Op vrijdag was er natuurlijk niet alleen aandacht voor de fik, maar ook voor de optocht en voor het feest in de tent. Het thema van Timmerdorp Rivierenlandfonds 2012 in Gorinchem was Olympisch en in het middagprogramma van de afsluitende vrijdag was een passende sluitingsceremonie ingepast. Namens de Gorcumse welzijnsorganisatie Staerk hing directeur Johan van der Sloot alle leden van de organisatie een gouden medaille om, waarna het Wilhelmus klonk op het podium. Na deze eerste ceremonie dankte Van der Sloot in het bijzonder Wilco en Lia Slob voor hun grote inzet voor het Timmerdorp in Gorinchem. Achttien jaar lang hebben zij zich ingezet voor het Timmerdorp. Zij waren de grote voortrekkers binnen de organisatie en treden na de editie 2012 terug. Na het dankwoord van Staerk boden de andere Timmerdorp-vrijwilligers Wilco en Lia Slob een symbolische voorzittershamer aan als blijk van waardering.

Lia en Wilco Slob kijken terug op 18 leuke jaren, maar vinden het nu tijd om het stokje over te dragen. ,,Het is mooi geweest zo", zucht Lia. Missen zal ze het Timmerdorp wel, maar de beurt is nu aan een ander. ,,Het is ontzettend leuk om te doen. Die stralende kinderen daar doe je het uiteindelijk voor", legt Lia uit. ,,Die honderden tikkende hamertjes ..dat is een schitterend geluid. Daar krijg ik elke keer weer kippenvel van", vult Wilco zijn echtgenote aan.

Het tweetal is het met elkaar eens dat er de afgelopen jaren veel is veranderd. De regelgeving is een stuk strenger geworden en het werven van vrijwilligers wordt ook steeds moeilijker. ,,Soms maakt dat het wel bijna onwerkbaar, maar uiteindelijk doe je dit allemaal voor de kinderen. het is toch geweldig als je hen een topweek hebt kunnen bezorgen", aldus Wilco Slob. ,,Gisteren kwam er een ventje naar me toe en gaaf me een high Five. 'Ik vind het zo gaaf', zei hij tegen me en toen liep hij glunderend verder. Ja, die koppies en die spontane reacties die ga ik wel missen."

Wilco en Lia Slob die deel uit maken van ze zogenoemde kernploeg zijn overigens niet de enige die na vele jaren afscheid nemen van het Timmerdorp. Ook een aantal anderen van de kernploeg vinden het tijd worden dat iemand anders het werk overneemt. Stichting Staerk gaat aan de slag met de opvulling van deze vrijgekomen plekken, want volgend jaar komt er natuurlijk gewoon weer een Timmerdorp.

Jeroen Muelders maakte een filmpje van de afsluiting en de brand van het Timmerdorp van 2012. Door op het videocameraatje te klikken kunt u dit filmpje bekijken.

advertentie
advertentie