Markante oud-schipper Gorinchem Peter Viveen overleden

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De markante oud-schipper Peter Viveen is op 27 augustus overleden. Viveen heeft veel voor Gorinchem betekend. Feitelijk is hij de grondlegger geweest van de huidige Gorcumse veerdienst. Zijn Janihudi was de eerste veerboot van Gorinchem. Zijn overlijden wordt dan ook in brede kring als een verlies ervaren.

Welke rol hij heeft gespeeld, blijkt goed uit het boek van de Gorcumse Veerdiensten dat afgelopen voorjaar verschenen is, Gin gezeur, wij varen deur. Daarin is een hoofdstuk speciaal gewijd aan Peter Viveen. Hieronder enkele herkenbare fragmenten.

'Na jaren als vrachtschipper zijn boterham te hebben verdiend, trok Woerkumer Peter Viveen in 1980 de stoute schoenen aan en ging varen tussen Woudrichem, Slot Loevestein en Gorinchem. Veertien jaar later vroeg gemeente Gorinchem of hij interesse had om het in ere te herstellen veer Gorinchem-Sleeuwijk te exploiteren. Viveen stelde een tegenvraag: ,,Kan Gorinchem de Janihudi niet kopen?'' De gemeente Gorinchem zag dat wel zitten en de Janihudi werd overgenomen. Peter Viveen kwam voor 36 uur per week in dienst bij gemeente Gorinchem.' 'Het beviel Viveen uitstekend. ,,Het gezin was compleet en ik kon blijven varen. En wees eerlijk, vijftien keer per jaar die mooie IJssel afvaren, gaat ook vervelen. Veel nieuws zie je ook niet, als je voor het vijfde jaar achtereen naar Duitsland vaart. Tussen Woudrichem en Gorinchem gebeurde veel meer. Ik zou een boek kunnen schrijven. De grote binnenvaartblokkade in Gorinchem heb ik van dichtbij meegemaakt, ooit twee lijken zien drijven in de rivier, tegen de dijk aangewaaide jachtjes, door ons uit het water geredde kanoërs of een Duitse matroos.' 'Eenmaal in Gorcumse dienst, was de ervaren Viveen voor de huidige bedrijfsleider Veerdienst Johan Hania een zeer gewaardeerde kracht. ,,Ik ben sowieso geen meeprater. We hebben stevige discussies gehad, maar nooit ruzie. Van elkaars kennis hebben we zeker gebruik gemaakt. Op mijn voordracht is Johan uiteindelijk bedrijfsleider geworden. Hij weet waarover hij praat en niet onbelangrijk, hij kan zelf een boot besturen. Bovendien is hij goudeerlijk. Toen de Janihudi nog in mijn bezit was, voer Johan een deuk in mijn boot. Hij meldde direct de schade en ik stelde hem gerust. ,,Ge staat er slecht op, als dit je laatste ongelukje is''. We dronken een pilsje en vergaten de schadepost.'' '

Johan Hania: ,,Peet was een zeer gewaardeerde collega die we zeker zullen missen.''

advertentie
advertentie