Rivas stopt met huishoudelijke hulp

31 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - 'Rivas stopt per 1 januari 2013 met huishoudelijke hulp in Gorinchem.' Dit bericht plaatste een verontruste medewerker van Rivas onlangs als lezersbijdrage op de website van deze krant. Er kwamen veel reacties op van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. ,,Het is hetzelfde vieze spelletje dat vier jaar geleden ook al werd gespeeld'', aldus één van de reacties. De redactie van De Stad Gorinchem zocht uit hoe het nu precies zit.

Door Mirjam de Swart

,,Het klopt dat wij per 1 januari stoppen met het verzorgen van de huishoudelijke hulp in zeven gemeenten van de Alblasserwaard. Gorinchem hoort daar ook bij. De voornaamste reden is het tarief dat door de gemeente wordt gehanteerd. Voor dit bedrag kunnen wij niet de zorg leveren zoals wij dat willen'', legt Netty Kros, woordvoerster bij Rivas uit. ,,Rivas blijft overigens wel andere vormen van zorg, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg, leveren'', benadrukt Kros.

Gorinchem maakt bij deze aanbesteding gebruik van het zogeheten Zeeuws Model; de gemeente bepaalt een tarief en iedereen die denkt voor dit bedrag kwalitatief goede hulp te kunnen verlenen kan zich inschrijven. Hoe hoog dat bedrag is kan en mag gemeentewoordvoerster Sylvia Suvaal niet zeggen omdat de aanbesteding nog in volle gang is. Ze benadrukt dat het niet zo is dat de goedkoopste aanbieder de klus uiteindelijk gaat klaren. Het tarief staat immers al vast.

,,Er is een ruim aantal inschrijvingen bij ons binnen gekomen. Deze inschrijvingen worden gecheckt, want natuurlijk zijn er diverse kwaliteitscriteria waaraan voldaan moet worden. De kwaliteit van zorg staat ook bij ons voorop. Bovendien geldt er een inspanningsverplichting voor de nieuwe leverancier van huishoudelijke hulp'', legt Suvaal uit. Deze inspanningsverplichting betekent dat de nieuwe leverancier de contracten van de Rivas-medewerkers over zal moeten nemen. Suvaal: ,,Op deze manier is de kans groter dat cliënten hun oude, vertrouwde hulp kunnen behouden.''

De 143 medewerkers van Rivas met een contract van onbepaalde tijd hebben dan ook te horen gekregen dat hun contract volgens dezelfde arbeidsvoorwaarden zal worden overgenomen door de nieuwe aanbieder van huishoudelijke hulp. Het tijdelijke contract van 154 medewerkers dat 31 december afloopt zal echter niet verlengd worden.

,,Wel is het mogelijk dat zij in dienst komen bij een nieuwe aanbieder van de huishoudelijke hulp. Rivas gaat hierover in gesprek zodra bekend is welke organisaties de nieuwe aanbieders zijn. Wanneer meer bekend is, informeert Rivas haar medewerkers hierover tijdens een informatiebijeenkomst'', aldus de Rivas zegsvrouwe.

Cliënten kunnen met vragen over de huishoudelijke hulp van Rivas altijd contact opnemen via Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief).

advertentie
advertentie