's Wereld grootste boerenkaas wordt aangesneden tijdens 100ste Fokveedag

17 september 2012 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - Hij is gemaakt uit 5600 liter melk. En na anderhalf rijpen klaar voor consumptie. 's Werelds grootste boerenkaas, maar liefst 557 kg zwaar, zal op zaterdag 6 oktober op de 100-ste Fokveedag Boerenlandfeest worden aangesneden en verkocht. De kaastent op de Fokveedag zal twee keer zo groot zijn dan gebruikelijk. Dit in verband met de te verwachten grote publieke belangstelling voor 's werelds grootste boerenkaas.

De kaas is in de kaasmakerij van Gebr. Van den Heuvel in Molenaarsgraaf gemaakt door de leden van de kaasdagcommissie van de Fokveedag. Dit zijn: G. Korevaar, A. van Dijk, H. Bikker, J.P. Noordam, C. Slob, W. van Voet, mevr. J. Aanen en D. van Vuuren. Een deel van de verkoopopbrengst is bestemd voor De Hoeff, een zorgboerderij van Syndion in Giessenburg. Wie de opbrengst goed voorspelt, maakt kans op een ballonvaart die beschikbaar wordt gesteld door ABAB Acountants.

De boerenkaaskeuring vindt vrijdag 5 oktober plaats in Het Bruisend Hart in Hoornaar. Deze keuring duurt van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur en is voor het publiek toegankelijk. Ook de grootste boerenkaas zal officieel op smaak worden gekeurd. De ingezonden boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen zelfs uit het hele land. Er wordt gekeurd in de volgende categorieën: jonge boerenkaas, belegen boerenkaas, oude boerenkaas, Baby Goudse, kruidenkaas en geitenkaas hard en zacht. Keurmeesters zijn: mevr. G. van der Pijl, mevr. T. ten Have, H. de Bruin, A. Boer, L. van Leeuwen, M. van der Poel en C. Romijn.

Alle kazen worden op de Fokveedag Boerenlandfeest tentoongesteld onder de noemer 'Boerenkaas - Natuurlijk lekker!' Een kok is aanwezig om van de boerenkaas lekkere hapjes te maken. De recepten worden uitgedeeld en kunnen door de bezoekers van de kaastent mee naar huis worden genomen.

advertentie
advertentie