Geslaagde rampenoefening Beatrixziekenhuis

28 november 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het Beatrixziekenhuis vond dinsdagavond 27 november een grote rampenoefening plaats. Tijdens deze oefening werd gewerkt conform het eigen zogeheten 'Ziekenhuis Rampen Opvang Plan' (ZIROP). Hierin wordt beschreven hoe het ziekenhuis bij een ramp de extra te verwachten stroom patiënten optimaal kan behandelen. Het Beatrixziekenhuis oefent dit regelmatig op kleine schaal. Deze keer deden verschillende afdelingen mee en werden Lotusslachtoffers ingezet.

,,Om het Beatrixziekenhuis goed voor te bereiden om bij rampsituaties adequate hulpverlening te geven, is regelmatig oefenen en controleren van procedures en protocollen noodzakelijk", zegt Mirjam Lormans, directielid Rivas Zorggroep met aandachtsgebied Beatrixziekenhuis. ,,Hoewel we uit ervaring weten snel en kundig de slachtoffers van een ramp te kunnen behandelen, zijn er altijd verbeterpunten. De oefeningen zijn erop gericht deze verbeterpunten in kaart te brengen. Samenwerking tussen afdelingen en een duidelijke rol- en taakverdeling bleken wederom cruciaal voor een soepel verloop."

Voorafgaand aan de rampenoefening was zogenaamd een gebouw in de buurt van het ziekenhuis ingestort. Het Beatrixziekenhuis ving de 'slachtoffers' hiervan op. ,,De fictieve slachtoffers werden met ambulances naar de spoedeisende hulp gebracht, waar ze meteen werden behandeld", vervolgt Lormans. ,,Naast de patiënten die met de ambulances kwamen, kwam een aantal patiënten zelfstandig naar het ziekenhuis. Door een goede logistiek en inzet van alle medewerkers konden we hen prima opvangen. We kijken terug op een geslaagde, maar ook leerzame oefening."

Aan de oefening namen medewerkers van het crisisbeleidsteam, spoedeisende hulp, intensive care, OK en radiologie deel. Patiënten en bezoekers van het Beatrixziekenhuis merkten daarvan nauwelijks iets. Op het fictieve rampterrein werden slachtoffers gered en boden teams van het Rode Kruis en Ambulancedienst eerste hulp in een veldhospitaal. Hierna werden de patiënten (in opdracht van de Meldkamer Ambulancezorg) vervoerd naar het Beatrixziekenhuis. De samenwerking tussen de verschillende diensten werd gecoördineerd door de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Zuid-Holland Zuid (GHOR ZHZ).

advertentie
advertentie