Afbeelding
Janus Visser/BDU

Versoepeling welstandsregels in Gorinchem

30 november 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De gemeente Gorinchem gaat de toetsing door de welstandscommissie drastisch terugbrengen. Dat bleek afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Dat zal resulteren in minder regels en minder willekeur, zo wordt verwacht. De stad wordt opgedeeld in gebieden met een basis-, plus- en bijzonder beoordelingsniveau. De eerste categorie, het basisniveau, zal een welstandsvrije status krijgen.

Door Gerard Droog

Dat geldt in mindere mate ook voor gebieden met een plus aanwijzing. De aanleg van onder andere een dakraam, lichtstraat, dakkapel of de aanleg van een bouwwerk in de achtertuin of op het achter erfgebied, dat niet zichtbaar is vanaf de openbare weg, zijn dan niet meer welstandplichtig. Een en ander staat trouwens los van het aanvragen van een bouwvergunning.

In de categorie 'bijzonder' verandert er weinig. Daar valt praktisch de gehele historische binnenstad onder. "Jammer," vond Ronald van Luijk. Namens de VVD fractie is hij voorstander van het geheel welstandsvrij maken van de gemeente. "Het is wel een stap in de goede richting," liet hij de raad weten, "maar niet voldoende." Hij refereerde aan de gemeente Boekel die al jaren welstandsvrij door het leven gaat en waar geen excessen plaatsvonden. Hij diende dan ook namens de VVD de motie 'vrijheid - blijheid' in, waarin hij opriep om over drie jaar de huidige stand van zaken te evalueren en vervolgstappen naar een welstandsvrij Gorinchem te maken, een motie die overigens door het college werd overgenomen.

Alle partijen in de Gorcumse raad konden zich vinden in de versoepeling van de welstandsregels. "Het is het wachten waard geweest," liet Rutger van Breemen (GroenLinks) weten. "Het wordt voor onze inwoners alleen maar goedkoper," was de reactie van Eva Dansen van de SP. Frank Barth van de CU/SGP fractie riep verantwoordelijk wethouder Arjen Rijsdijk op om op de gemeentelijke website de inwoners voor te lichten in wat voor soort wijk, basis-, plus- of bijzonder niveau, zij woonachtig zijn. Diezelfde Rijsdijk kwam het SGP raadslid tegemoet. "Maar dat gaat nog even duren," liet hij weten.

Over de VVD plannen om ook de binnenstad welstandsvrij te verklaren, was hij wat minder positief. "Met zo'n fraaie historische binnenstad lijkt me dat niet opportuun," liet hij raadslid Van Luijk weten. "Ik vind dat dit gezicht bepalend gedeelte van onze stad niet welstandsvrij moet worden verklaard." Wel steunde hij de motie van de VVD om over drie jaar de nieuwe welstandsnota nog eens samen met de raad te evalueren.

advertentie
advertentie