Column Folkers Advocaten

20 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Problemen met uw werkgever? Een product dat niet aan de eisen voldoet? Een ongeval met (letsel)schade? In deze en andere gevallen kunt u gratis juridisch advies vragen via deze krant. Door middel van deze vaste column in de Stad Gorinchem geven wij, de advocaten van Folkers Advocaten, antwoord op juridische vragen van lezers.

Vraag van de week:

Een computer, gekocht door een consument bij een professionele verkoper, gaat na 4 maanden stuk. Waar heeft de consument recht op?

Antwoord:

Van consumentenkoop is sprake als tussen een professionele verkoper en een particuliere koper een overeenkomst wordt gesloten voor de koop van een product (geen dienst). In deze kwestie is er sprake van consumentenkoop, hetgeen tot gevolg heeft dat de consument extra bescherming wordt geboden ten opzichte van de professionele verkoper.

De verkoper moet een computer leveren die voldoet aan de eisen voor normaal gebruik. Indien er de eerste zes maanden een gebrek ontstaat, gaat de wet er in beginsel vanuit dat een gebrek al bij aflevering aanwezig was. In deze periode hoeft de consument alleen maar te laten zien dat de computer niet goed werkt. Indien de verkoper vindt dat de consument schuld heeft aan het gebrek, dan zal de verkoper dit moeten aantonen. Een klacht moet in principe binnen twee maanden na ontdekking van het defect aan de verkoper gemeld worden. Vanaf dat moment heeft de consument twee jaar de tijd om zijn rechten op te eisen.

Voldoet de computer niet aan de gestelde verwachtingen dan mag de consument eisen, a) aflevering van het ontbrekende, b) herstel of c) vervanging van de afgeleverde zaak. Bovendien heeft de consument in bepaalde gevallen de bevoegdheid om de koopovereenkomst te ontbinden, dan wel de prijs te verminderen.

Kantoortip

In sommige gevallen probeert de verkoper met afgifte van een garantie uw wettelijke rechten te beperken. Van garantie is echter pas sprake als de verkoper extra verplichtingen aangaat boven de wettelijke verplichtingen. Let daarbij goed op de termijn van de garantie. Na afloop van de garantietermijn is het immers goed mogelijk dat u nog steeds recht heeft op nakoming indien er een gebrek optreedt. Het laatste op grond van de wettelijke verplichtingen van de verkoper.

Wilt u meer weten over deze of andere onderwerpen of wilt u weten of een dergelijke optie voor u mogelijk is? U kunt vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met één van onze advocaten. Ook hebben wij iedere twee en vierde donderdag van de maand gratis (alsmede telefonisch) spreekuur van 18.00 uur tot 20.00 uur. U kunt zonder afspraak binnenlopen, zowel particulier of ondernemer. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-745340 of via info@folkers-advocaten.nl.

advertentie
advertentie