Herinneringen aan de sixties: kerstmis in het Streekziekenhuis

20 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De sixties staan tot en met 16 februari centraal in een expositie in het Gorcums Museum. Tijdens deze expositie over de jaren zestig verschijnt er wekelijks in De Stad Gorinchem een artikel over een sixties-onderwerp. Dit keer het kerstfeest dat in 1964 op bijzondere wijze in het Streekziekenhuis in Gorinchem werd gevierd. Ziekenhuisomroep Rano speelde een grote rol in deze kerstviering.

In december 1964 werd kersmis in het Streekziekenhuis, het huidige Beatrixziekenhuis, op een bijzondere wijze gevierd. 's Morgens om zes uur werd het kerstfeest al ingezet met het - door de medewerkers - gezamenlijk zingen van kerstliederen. De directrice van het ziekenhuis was met vrijwel het gehele dienstdoende personeel naar de hal van het ziekenhuis gegaan waar de liederen, onder begeleiding van de heer P. de Jong uit Sleeuwijk aan de piano, werden gezongen. Deze fraaie samenzang werd via de eigen draadomroep, de RANO uitgezonden naar alle patiënten, zodat ook zij konden genieten van de kerstzang. Het is de vraag of alle zieken daar wel zo blij mee waren. Zeker gezien het vroege uur.

Geschenkjes

Na het kerstgezang begaf iedereen zich naar de grote eetzaal, waar het kersontbijt gedekt stond. Alleen kaarsen zorgden daar voor de verlichting, hetgeen de kerstsfeer zeer verhoogde. De bijeenkomst werd in stijl afgesloten door de directrice en hoofdzuster De Bruyn werd aan iedereen van het personeel een persoonlijk geschenkje aangeboden.

Ziekenomroep

De RANO is in de jaren veertig bedacht door Gerrit den Braber. Om zijn zieke vriend te vermaken richtte hij in Rotterdam - Noord een ziekenomroep op: Radio Noord, afgekort RANO. Dit was de basis voor vele ziekenomroepen in het land, zo ook in Gorinchem. Ziekenomroep RANO is nog steeds actief in het huidige Beatrixziekenhuis.

advertentie
advertentie