'Surpise-effect houdt het spannend'

20 december 2013 om 00:00 Nieuws

Spijkse heeft zich verdiept in kunst van het lacqueren

SPIJK - Ze debuteerde in 2011 met haar kunsten in Hanoi, Vietnam en staat sindsdien op veel kunstbeurzen in heel Nederland. Monique de Jong heeft zich het lacqueren totaal eigen gemaakt. ,,De Vietnamezen waren verbaasd over wat ik met hun 'Lacquer' had gecreëerd", aldus de kunstenares.

Door Nadine Klinkenberg

Samen met haar man verhuisde Monique in 2006 naar Hanoi en werd in de eerste week al gelijk door een oude kunstenares attent gemaakt op Lacquer. ,,Zij had gehoord dat ik interesse had in kunst en dat ik zelf graag schilderde. De tweede week ben ik gelijk bij haar in de leer gegaan. Doordat zij goed Engels sprak ging dat prima, maar ook omdat ze gewoon veel voordeed."

De traditionele vorm van Lacquer is overal in Hanoi te bewonderen en verschilt weer van de manier waarop ze in China of Cambodja lacqueren. Het is dus niet raar dat ook de Hollandse Monique er een eigen draai aan gaf. ,,Ze hadden daar echt zoiets van 'wat doe je nou?'. Ik kies er ook voor om abstract werk te maken en geen realistische tafereeltjes."

Bij Lacquer wordt er traditioneel eerst lak geschilderd op hout, bedekt met een stuk doek, dat is verlijmd met de sappen van de lacquer boom. Als dat is gedroogd, wordt het bedekt met een nieuwe laag lacquer, vermengd met wat aarde, en dat wordt klei. Na droging wordt het geëgaliseerd met fijn schuurpapier, voor er weer een nieuwe laag wordt toegevoegd. Daarna ( ongeveer vijf weken verder) wordt het nog eens mooi glad geschuurd. Dan is de basis van het te schilderen vlak een glad glimmend geheel.

,,Het mooie aan deze kunst is dat je ongelooflijk veel vrijheden hebt. De mogelijkheden zijn oneindig. Je kan eierschalen, zilver- of goudblad, kralen, stenen of andere materialen erin verwerken. Elke keer als je iets op de ondergrond aanbrengt, het schuurt, dan komt er een verrassing tevoorschijn. Ik kan mij inmiddels een beetje een voorstelling maken van hoe het eruit komt te zien, maar dat weet je nooit precies."

De kunstenares kan gerust hele dagen in haar atelier bezig zijn, zonder zich een moment te vervelen. De veelzijdigheid en het surprise-effect is wat het volgens haar spannend houdt. ,,Ik laat me leiden door mijn gevoel als ik bezig ben. Ik begin gewoon en ik zie wel. Je kan zoveel elementen toevoegen." Ook kan er gelaqcuerd worden op speciale schalen of zelfs op meubels. ,,Maar met meubels ben je wel echt heel lang mee bezig", lacht Monique.

Vanaf dinsdag 14 januari 2014 worden de eerste cursussen Lacquer gegeven. Een cursus bestaat uit acht wekelijkse lessen, van 2,5 uur per les en kost 149 euro. Voor meer informatie en aanmeldingen: www.artistmonique.com

advertentie
advertentie