Herrinnerigen aan de sixties: New Dutch Club

26 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De sixties staan tot en met 16 februari centraal in een expositie in het Gorcums Museum. Tijdens deze expositie over de jaren zestig verwschijnt er wekelijks in De Stad Gorinchem een artikel over een sixties-onderwerp. Dit keer herrinneringen aan de New Dutch Club in de Krabsteeg in Gorinchem.

In het jaar 1969 davert Nederland op haar grondvesten. Neil Armstrong zet voet op de maan en studenten bezetten het Maagdenhuis. Ook voor Gorcum is het een memorabel jaar. Het merendeel van de wethouders en raadsleden stapt op na conflicten met burgemeester Ridder van Rappard en er wordt in de landelijke Kamer zorgelijke vragen gesteld of Gorcum onbestuurbaar is geworden. Maar muziek en bandjes houdt de mensen op de been, geeft een gevoel van revolutie en de verwachting dat er nieuwe, andere tijden op komst zijn.

Voor de jongeren is New Dutch Club geopend in het voormalige militaire tehuis aan de Krabsteeg. Overdag is het een trefcentrum voor bejaarden en 's avonds en in het weekend organiseert het bestuur 'beatbals'. Nog voor de Club opende is er al een schandaal; arrestaties worden verricht wegens het illegaal aanplakken van posters op etalageruiten en deuren. Vele bandjes spelen in het centrum, ook landelijk bekende zoals Inez and the Racers. Burgemeester Van Rappard vertoeft er ook een avond om de beker uit te reiken bij de talentenjacht aan de band 'Free Feeling'. Als het bestuur echter de programmering wijzigt naar experimenteel toneel raakt het centrum in financiële nood en wordt gesloten.

De behoefte aan beat blijft groot. In 1970 wordt het centrum heropend met de nieuwe naam Moksha. 'Tomorrow's Sound' met Marian Nobel geeft de 'ex-danskroeg' een nieuwe impuls bij de heropening. De bejaarden voelen zich steeds minder thuis, zeker wanneer een wandschildering is aangebracht door Ad Dekkers. Eigenhandig worden vitale delen van het kunstwerk weggeveegd, wat leidt tot een eigen onderkomen voor de senioren. Verschillende gebeurtenissen leiden er toe dat ook Moksha in 1973 haar deuren moet sluten. Tot de dag van vandaag geen popcentrum meer voor jongeren in Gorinchem.

advertentie
advertentie