Heuff-terrein aantrekkelijk voor wandelaars en grazers

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VUREN - Begin maart wordt een eerste stap gezet in de ontwikkeling van het Heuff-terrein in de Vurense uiterwaard. Staatsbosbeheer gaat het Heuff-terrein beheren en geschikt maken voor zowel recreatieve openstelling als natuurontwikkeling. Samen met de grondeigenaar, Klop Beheer BV, is hiertoe een overeenkomst getekend. Vanaf half maart wordt het gebied opengesteld voor wandelaars en houden runderen de vegetatie kort en gevarieerd. Belangstellenden kunnen binnenkort deelnemen aan een veldexcursie met de boswachter voor meer informatie.

Het Heuff-terrein is het buitendijks gelegen gebied aan de Waaldijk in Vuren, waar nog overblijfselen van de voormalige steenfabriek te zien zijn. In 2013 hebben verschillende betrokken partijen gesprekken gevoerd over de ontwikkeling van het Heuff-terrein. Tussen alle partijen is overeenstemming bereikt -de gemeenteraad van Lingewaal heeft het besluit unaniem genomen-, wat een schetsontwerp en een nota van uitgangspunten heeft opgeleverd. Natuurontwikkeling voert in het plan de boventoon. Kleinschalige woningbouwontwikkeling is een ander onderdeel. Er wordt een lange proceduretijd voorzien voor de definitieve inrichting van het Heuff-terrein. Staatsbosbeheer en Klop Beheer zijn daarom met elkaar in gesprek gegaan, zodat het Heuff-terrein toch -in afwachting van de toekomst- verantwoord beheerd wordt.

Om het beheer met grazers en de officiële openstelling voor wandelaars mogelijk te maken, worden begin maart inrichtingsmaatregelen uitgevoerd. Dit werk bestaat voornamelijk uit het verwijderen en (her)plaatsen van rasters, poorten en borden. Naar verwachting worden de runderen vanaf half maart in het gebied gelaten. Gelijktijdig wordt het Heuff-terrein opengesteld voor wandelaars. Het gaat hierbij om het grootste gedeelte van het terrein, grenzend aan de Hondswaard. Het deel rondom de oude steenfabriek wordt vanwege instortingsgevaar afgesloten. Met toegangsborden worden de openstellingsregels aangeduid.

Het Heuff-terrein is een plek waar het zeldzame bostype hardhoutooibos, met eik, es en iep, tot ontwikkeling kan komen. Afgewisseld met bloemrijke graslanden, wordt het Heuff-terrein een interessant gebied voor planten, dieren én recreanten. Om deze natuurdoelen te bereiken, worden grazers ingezet. Voor 2014 is samenwerking gevonden met een agrariër die zijn koeien in het gebied laat grazen. Het gaat om circa 15 dieren. Later komen er mogelijk ook paarden bij. De grazers zorgen voor afwisseling in de begroeiing en gaan de ontwikkeling van wilg tegen.

advertentie
advertentie