Ton Lohman van het Merewade College is genomineerd voor "Beste Leraar Nederlands"

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Merewade College Wijdschild wil met trots melden dat docent Ton Lohman is genomineerd voor ‘De Beste Leraar Nederlands van Nederland’. Zaterdag 1 maart was hij te gast in het radioprogramma ‘De Taalstaat’ van Frits Spits, op radio 1, samen met twee van zijn leerlingen, Robin Linders en Kiefer Comassi.

Het radioprogramma De Taalstaat is samen met Het Genootschap Onze Taal op zoek naar de beste leraar Nederlands van Nederland. Trudy Coenen, Leraar van het Jaar 2010 voor het voortgezet onderwijs, is een van de twee juryleden. De Taalstaat is een nieuw radioprogramma, bedacht en gepresenteerd door Frits Spits (Neerlandicus van huis uit) en wordt iedere zaterdagmorgen uitgezonden door de KRO op Radio 1 van 11.00 uur tot 13.00 uur. De verkiezing is onderdeel van dit programma. De bedoeling is, in woorden van de programmamaker, ‘om het vak van leraar Nederlands extra glans te geven’. De verkiezing staat los van de jaarlijkse verkiezing Leraar van het Jaar.

Tweede jurylid naast Trudy Coenen, leraar Nederlands op de vmbo-school het Montessori College Oost in Amsterdam, is hoogleraar vakdidactiek aan de Universiteit van Nijmegen Peter-Arno Coppen.

De criteria zijn vergelijkbaar met die voor Leraar van het Jaar. Trudy Coenen: ‘Ik vind het vooral belangrijk dat leraren echt contact weten te leggen met hun leerlingen. Dat er een vertrouwensband is en dat leerlingen uitgedaagd worden om te leren.’ Naast de algemene criteria voor goed leraarschap kijkt de jury ook naar de specifieke vakkennis en vakdidactiek.

Vijftien kandidaten worden uitgenodigd om zich te presenteren in één van de radio-uitzendingen van De Taalstaat. In een vraaggesprek kunnen ze duidelijk maken wat hun drijfveren zijn, wat ze belangrijk vinden en wat hen voldoening geeft.

De naam van de winnaar van de zoektocht naar de beste leraar Nederlands van Nederland wordt in een feestelijke uitzending bekendgemaakt op zaterdag 17 mei.

De verkiezing is, net als het programma, een pilot.

advertentie
advertentie