Van Maaren: 'Ik wil met frisse energie aan de slag'

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Renate van Maaren is geen onbekende in de Gorinchemse politiek. De afgelopen vier jaar bezette ze al een raadszetel, maar ze wilde het anders. Ze staat tweede op de kieslijst van het lokale Stadsbelang.

Door Marjanne Dijkstra

Van Maaren maakt met deze gemeenteraadsverkiezingen een switch van partij. De politica verruilt het CDA voor het lokale Stadsbelang. Die wisseling vond ze best lastig. ,,Ik ben vanaf mijn achttiende lid van het CDA. De laatste jaren miste ik de sociale integriteit, zeker als alleenstaand fractielid. Eerst dacht ik erover om helemaal uit de politiek te gaan, maar het is echt m'n hobby geworden. Ik wil heel erg graag lokaal mijn steentje bijdragen. Bij Stadsbelang vond ik wat ik zocht; leuke mensen die betrokken zijn en hart hebben voor de stad. Met frisse energie en inspiratie wil ik aan de slag."

De afgelopen vier jaar ervoer Van Maaren haar eerste actieve politieke jaren. ,,Ik kan de stad dan misschien niet veranderen, maar ik kan wel een verschil maken, ook al ben je maar met een persoon in je fractie. Als je weet hoe de politiek werkt, kun je mensen voor je winnen om je te steunen en zo bepaalde moties en amendementen erdoor krijgen. Ik heb bijvoorbeeld de motie over papierloos werken erdoorheen gekregen. Zonder schade aan de effectiviteit levert dat toch een fikse besparing op. Of de motie over de camperplaatsen. Die plekken kostten de gemeente niet veel geld en leverden meer op."

Voor de komende vier jaar hoopt Van Maaren op meer verdieping. ,,Hopelijk hebben we met Stadsbelang een grotere fractie en kan ik de dossiers induiken. Ik vind ondernemers heel erg belangrijk. Het is essentieel dat de stad een goed ondernemersklimaat heeft en we doen er alles aan om dat zo te houden, daarbij denk ik ook aan het scholen van het juiste personeel en het gunstig houden van de verkeersaansluitingen. Ook ben ik erg voor het behoud van het cultuurniveau zoals het nu is. Mensen zien cultuur als een kostenplaatje in plaats van de belangrijke toegevoegde waarde. Ik ben ook niet heel blij met het cultuurplan, omdat er geen visie achter zit. Er worden vage beloften gedaan en de ideeën zijn niet meetbaar. Zo vloeit er geld weg zonder resultaat." Ze maakt zich druk om de decentralisaties in de zorg. ,,Mensen die zorg nodig hebben, moeten dat gewoon blijven krijgen. We moeten daar alle aandacht naar laten uitgaan. Ook vind ik het belangrijk dat er goede speelplekken zijn voor kinderen. De veiligheid op straat moet omhoog en de speelvoorzieningen op schoolpleinen moeten er zijn. Ook speeltuinverenigingen zijn belangrijk. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik wil ze graag achter de iPad vandaan."

Paspoort:

Partij: Stadsbelang

Naam: Renate van Maaren

Woonplaats: Gorinchem

Aantal personen op de lijst: 16

Huidig aantal zetels: 1

advertentie
advertentie