Nieuw volkstuincomplex Kleine Schelluinsekade

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Door het verdwijnen van volkstuinen aan de Arkelse Onderweg en langs het spoor ter hoogte van de Banneweg ontstond er vijf jaar geleden een grote behoefte aan een nieuw volkstuinencomplex. Gorcumse tuinliefhebbers weken noodgedwongen massaal uit naar Herwijnen, Arkel en Vuren. Die berichten kwamen Ibrahim Elmaci, zelf bezitter van een volkstuin en fanatiek tuinierder, ter oren en hij ging er mee aan de slag. Na vijf jaar voorbereidende werkzaamheden, onderzoeken en onderhandelingen met de gemeente werd op 6 maart door wethouder Marcel Doodkorte het sein op groen gezet.

Door Gerard Droog

,,Het heeft even geduurd," begint Elmaci, ,,maar na jaren volhouden en doorzetten komt er nu een nieuw volkstuincomplex aan het einde van de Kleine Schelluinsekade. Daar liggen al 20 in gebruik zijnde kavels die nu worden uitgebreid met 80 nieuwe van elk 100 m2."

Uit onderzoek bleek de animo onder aspirant tuinders groot te zijn. Van de 80 nieuw aan te leggen volkstuinen, die uiterlijk 1 oktober worden opgeleverd, zijn er nog maar vijf beschikbaar. Het voorlopig bestuur van de nieuwe volkstuinvereniging, die de naam 'Ons Geluk' heeft meegekregen, bestaande uit Bert de Haas (voorzitter), Thijs van Oord (penningmeester) en Zaim Kürer (secretaris), heeft grootse plannen volgens Elmaci. ,,Zo worden scholen en de kinderboerderij bij het project betrokken in het kader van natuureducatie. De voorlopige kantinebehoefte wordt ingevuld met een bouwkeet, maar op termijn, als de vereniging een financiële buffer heeft opgebouwd, is het de bedoeling om daar een nieuwe kleine kantine neer te zetten. Die buffer wordt gecreëerd uit de jaarlijkse huur die per volkstuin 100 euro gaat bedragen. Dat moet op termijn ook gaan leiden tot de aanschaf van machines en gereedschappen voor gezamenlijk gebruik. Ook de aanleg van een drinkwater voorziening staat op het lijstje."

Gevraagd naar de grote animo is Elmaci duidelijk. ,,Buiten de liefhebberij voor het tuinieren speelt ook het sociale aspect een grote rol. Je ziet op volkstuincomplexen vaak hechte gemeenschappen ontstaan waarin mensen elkaar helpen, adviseren of gewoon bij elkaar op de koffie gaan." Op de kavels mag een kleine schuur neergezet worden die moet voldoen aan bepaalde voorschriften. Na de zomervakantie zullen de eerste huurovereenkomsten, die waarschijnlijk per 1 januari 2015 ingaan, met de aspirant leden getekend worden.

Voor meer informatie kan per email contact opgenomen worden met Ibrahim Elmaci: ielmaci66@hotmail.com.

advertentie
advertentie