Protest tegen kap werpt vruchten af

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

APV op punt bomenkap aangepast

GORINCHEM - Bijna 160 bomen zouden in de Lingewijk worden gekapt en dat worden er nu voorlopig 39. Dat laat de gemeente Gorinchem weten. De gemeente paste de plannen aan naar aanleiding van vragen van Cees van der Roest van Gorinchem Solidair en de motie die hij samen met GroenLinks, de PvdA en de SP indiende.

Door Marjanne Dijkstra

De heroverweging die de gemeente hield naar aanleiding van de motie van de partijen leidde ertoe dat er nu in de eerste fase de helft van het oorspronkelijke aantal bomen worden gekapt. Van de 39 bomen die tegen de grond gaan om de werkzaamheden in de openbare ruimte en de bouw van de woningen in Zandvoort Noord niet te vertragen, zijn er 31 beeldbepalend. De gemeente wil de bomen nog dit voorjaar kappen, maar wacht op uitspraak van de rechter. De kap van de overige bomen is uitgesteld; in juni of juli wordt er meer bekend over hun lot.

De gemeente had plannen om in de Lingewijk bij Zandvoort Noord een groot aantal bomen te kappen. Zo'n 160 bomen moesten het veld ruimen, waarbij er in twee fases werd gekapt. Van der Roest beriep zich in de raadsbijeenkomst op een bepaling uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), die zegt dat de gemeente geen - zoals iedere andere eigenaar van beeldbepalende en monumentale bomen dat wel moet - kapvergunning hoeft te hebben. Hij stelde dat het college van burgemeester en wethouders al in 2012 beloofde met een wijzigingsvoorstel voor het bepaalde artikel te komen en dat nu zij 160 bomen wil kappen nog steeds niet had gedaan. Van der Roest stelt: ,,De gemeente stelt zich op deze manier buiten de wet." De gemeente laat weten dat de APV naar verwachting nog de eerste helft van 2014 wordt aangepast; in het vervolg moet dan ook zij voor de kap van beeldbepalende bomen een vergunning aanvragen, met de mogelijkheid tot bezwaar. Het raadsbesluit staan voor vandaag (dinsdag) gepland tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering in de oude bezetting. Een tekening en bomenlijst is te vinden op www.gorinchem.nl/bomenlingewijk.

advertentie
advertentie