Waaierdeuren Kanaalsluis vervangen

14 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - De waaierdeuren in de kanaalsluis in Gorinchem worden vernieuwd. De nieuwe deuren worden vandaag (dinsdag) geplaatst. Maandag werden de oude deuren verwijderd. De deuren behoren tot de grootsten van Nederland. Een deur weegt zo'n 25 ton. De deuren zijn specifiek vervaardigd omdat alles in de sluis scheef staat; de zogeheten Koningsstijl. De oude deuren stammen uit 1953.

Wijma bouwt de sluisdeuren voor Aannemingsbedrijf De Vries in Werkendam. De deuren in de Kanaalsluis worden vervangen voor opdrachtgever Waterschap Rivierenland. De Kanaalsluis is onderdeel van het cultureel erfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die van 1815 tot februari 1940 de hoofddefensielinie vormde van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit type waaierdeuren is uit die tijd, een ontwerp van Jan Blanken, inspecteur-generaal bij Waterstaat.

Een waaierdeur deur bestaat uit twee aan elkaar gebouwde delen die draaien in een komvormige inkassing. De delen bestaan uit een puntdeur en een waaier die zo'n 20 procent groter is dan de deur. De waaierdeur kan het water naar beide zijden keren. Via watertoevoer naar de waaierkas verandert de druk op de deuren zodanig dat ze zowel tegen de stroom in als met de stroom mee open en dicht kunnen.

Vanwege het plaatsen van de deuren kunnen er van maandag 14 april tot en met vrijdag 18 april van 7.00 uur tot 17.00 uur stremmingen optreden voor het waterverkeer.

advertentie
advertentie