Aantal voedselpakketten stijgt in eerste kwartaal

14 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Voedselbank Gorinchem zet zich in voor minima

GORINCHEM - Het Steunpunt Voedselbank Gorinchem begon tien jaar geleden met de uitgifte van zeventien voedselpakketten. Begin van dit jaar was dat aantal gestegen tot tachtig pakketten en inmiddels worden er elke week honderd pakketten klaargemaakt. Een duidelijke, maar plotselinge stijging, meent ook voorzitter van de Voedselbank Gorinchem, Arie van Hoven.

Door Marjanne Dijkstra

Het zijn lastige tijden, meent Van Hoven. ,,De stijging van het aantal uit te reiken voedselpakketten is wel een algemene tendens. We horen het uit alle hoeken van het land. De crisis ijlt na. Op het moment dat we denken dat het beter gaat, krijgen we toch nog meer mensen die aanspraak maken op een voedselpakket. Mensen schamen zich ervoor om bij ons te komen. Ik hoor verhalen van onze nieuwe coördinator over mensen die komen omdat ze schulden hebben. Die blijken veel hoger te liggen dan dat ze in eerste instantie opgeven. Het werk bij de voedselbank gaat vaak ook om zaken die niet op te lossen zijn met een voedselpakket alleen. De coördinator is pas bijvoorbeeld ook mee geweest met iemand naar de rechtbank. Soms is de papierwinkel voor mensen zo ingewikkeld dat het belangrijk is dat iemand anders dan de gedupeerden zich ermee bemoeit. Een buitenstaander wordt soms serieuzer genomen."

De rol van de voedselbank in de samenleving wordt dus steeds groter. Met inmiddels honderd pakketten zijn er ruim 200 mensen die daarvan leven. Tweederde van de pakketten gaat naar een gezin. ,,Elke donderdag komen cliënten om 15.00 uur hun pakket halen. We zorgen dat er altijd brood, zuivel, fruit en verse groenten in het pakket zit. Daarnaast zit er ook regelmatig een pak koekjes in en ook kaas en rijst. Gelukkig hebben we veel mensen die ons steunen zoals een appelboer en een bakker. Vorige week kregen we een ton stoofperen; die zijn verdeeld over de voedselbanken van Leerdam, Giessenlanden, Sliedrecht en Gorinchem. Het is fijn om onderling samen te werken."

Belangrijk om te weten is dat alle medewerkers van Steunpunt Voedselbank Gorinchem vrijwilligers zijn, stelt Van Hoven. ,,Het zijn allemaal mensen die zich belangeloos, de een vaker dan de ander, inzetten voor een ander. Op het ogenblik gaat het aardig, we hebben een mooie uitgifteruimte en veel mensen die een handje toesteken. Natuurlijk is meedenken of een gift altijd welkom. Er zijn mensen die het heel hard nodig hebben; we werken keihard voor hen en willen hen kunnen blijven voorzien van een mooi pakket."

Meer informatie over de Voedselbank? Kijk op www.voedselbankgorinchem.nl.

advertentie
advertentie