1e Exemplaar boek Riviervisserij en Sportvisserij uitgereikt aan voorzitter HSV

23 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Zaterdagmiddag 19 april jl. vond de uitreiking plaats van het eerste exemplaar van het boek De Gorinchemse riviervisserij 1700-1955 en sportvisserij 1900-heden.

In het clubhuis ‘De Ark’ van de Hengelsportvereniging Gorinchem (HSV) ontving voorzitter Ben Brevé het eerste exemplaar van dit boek uit handen van de auteur Aart Bijl. Het boek behandelt de geschiedenis van de beroepsvisserij op de Merwede, maar met name het laatste hoofdstuk van het boek gaat over de geschiedenis van het ontstaan van de hengelsportverenigingen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd in Gorinchem de eerste visclub opgericht Den Vrolijken Bliek. Tot aan de Tweede Wereldoorlog kwamen daar een aantal andere visclubs bij. De meeste hadden als thuisbasis een café in de binnenstad. Veel wedstrijden werden georganiseerd, zowel lokaal, regionaal als landelijk. De sportvissers wisten de Arkelstad goed te vinden. Gevist werd op het Kanaal van Steenenhoek, het Merwedekanaal of de Linge.

Na de Tweede Wereldoorlog werd gezocht naar samenwerking hetgeen midden jaren vijftig resulteerde in de oprichting van de HSV Gorinchem, waarin de meeste visclubs opgingen. Het werd een zeer actieve vereniging, die zich financieel zelfstandig kan bedruipen en rond de duizend leden telt. Een van de hoogtepunten was het nieuwe drijvende clubhuis ‘’De Ark’’ in het Zwanenwater dat begin jaren zeventig werd geopend en de steigers waaraan veel visliefhebbers hun bootje konden leggen.

Naast de voorzitter kreeg bestuurslid Jan Kasander als dank voor zijn medewerking het tweede exemplaar van het boek uitgereikt. Na afloop vond de prijsuitreiking plaats van de Paasviswedstrijd die de vereniging die morgen had georganiseerd op het Merwedekanaal.

‘De Gorinchemse riviervisserij 1700-1955 en sportvisserij 1900-heden’ (ISBN/EAN 978-90-800831-7-2) is uitgevoerd in full colour, rijk geïllustreerd, met register op namen van personen, harde kaft en telt 120 pagina’s. Het is verkrijgbaar via de boekhandel en de prijs bedraagt € 19,95.

advertentie
advertentie