Garages in Wijdschild zaterdag toch open

1 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Honderdtwintig garages in Wijdschild gaan komende zaterdag toch open. Blies de organisatie het evenement eerder af omdat zij niet kon voldoen aan de door de gemeente gestelde eisen, nu reikt de gemeente de Garagesale Wijdschild de hand door haar te helpen met een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan om de verkoop te laten plaatsvinden.

Door Marjanne Dijkstra

De afgelopen jaren stijgt het bezoekersaantal van de garagesale steeds meer. Manon Ensink van de gemeente vertelt: ,,Waar veel mensen bij elkaar komen in de openbare ruimte, kunnen ook dingen mis gaan. Van de organisatie van de Garagesale Wijdschild werd dan ook gevraagd om onder andere een calamiteiten- en een verkeersplan op te stellen. Het lukte de organisatie niet om dat op korte termijn te realiseren, we snappen ook dat dat lastig is. Ze besloot toen om de verkoop niet door te laten gaan. Bij de gemeente kwamen er echter signalen binnen dat veel mensen op eigen houtje hun garage open wilden doen. In principe heb je dan nog hetzelfde evenement, alleen dan helemaal zonder organisatie. Omdat dat voor de gemeente ook niet wenselijk is hebben we aangegeven voor deze keer een aantal zaken voor ons rekening te willen nemen zoals verkeersregelaars en een calamiteitenplan. Inmiddels heeft ook de politie een akkoord gegeven, dus iedereen kan blij zijn. We gaan dit niet elk jaar doen, dus volgend jaar moet de garagesale anders worden georganiseerd. Binnenkort komen we met de organisatie samen

om de zaken door te spreken."

Marjan de Ridder van de organisatie van de Garagesale is erg blij. ,,Niet alleen voor de organisatie maar ook voor alle bewoners die hun garage willen openen zaterdag is dit goed nieuws. Het probleem was uiteindelijk dat er door de regelgeving teveel verantwoordelijkheid op ons persoonlijk zou komen te rusten. Het enige dat de organisatie bindt is de site www.wijdschild.nl. Als we een handtekening onder een plan zouden zetten, zou dat moeten als persoon. In het geval van een calamiteit zou die particulier persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Dat kan en mag je niet verwachten van een gewone burger. We gaan na de garagesale met de gemeente kijken of we een juridische oplossing hiervoor kunnen vinden zodat het niet een persoon aansprakelijk wordt gesteld."

Ensink meldt nog: ,,Als gemeente zijn we juist heel erg blij met evenementen als dit in onze stad. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor iedereen en de zaken moeten goed worden geregeld. De gemeente is altijd bereid om te helpen bij het opstellen van bijbehorende calamiteiten- of verkeerscirculatieplannen.

advertentie
advertentie