Sociaal Team Lingewaal: één aanspreekpunt voor de inwoner

11 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

LINGEWAAL - Het Sociaal Team Lingewaal is dinsdag 9 september voor het eerst samengekomen. Dit team is er voor inwoners die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat er problemen zijn op het gebied van schulden, opvoeding of gezondheid.

De gemeente krijgt er vanaf 1 januari 2015 veel taken bij op het gebied van werk, zorg en jeugd. Soms hebben inwoners meerdere vragen tegelijkertijd. Zij hebben bijvoorbeeld schulden, problemen met de opvoeding van hun kind, eenzaamheid of psychische klachten. Deze inwoners redden het (even) niet op eigen kracht. Om te zorgen dat zij snel en dichtbij worden ondersteund, is een sociaal team ingesteld in de gemeente Lingewaal.

Het Sociaal Team Lingewaal is er voor inwoners die ondersteuningsvragen hebben op meerdere leefgebieden, zoals opvoeding, financiën, gezondheid, werk of relaties. Het gaat om zo'n 15% van alle inwoners van de gemeente. Het sociaal team is niet het loket voor álle vragen. Als het om het aanvragen van bijvoorbeeld een rolstoel gaat, kan een inwoner nog gewoon terecht bij het Wmo-loket. En als een kind moeilijk kan meekomen op school, dan kan eerst met de school worden gepraat.

Soms komt ondersteuning traag op gang of werken hulpverleners langs elkaar heen. Wethouder Griedo Bel: "We willen deze huishoudens beter helpen. Vanuit het Sociaal Team Lingewaal krijgt degene die hulp vraagt één vaste contactpersoon, en hoeft zo niet steeds opnieuw zijn of haar verhaal te vertellen."

Het sociaal team ondersteunt en denkt mee over de ondersteuningsvraag. Wat kan een inwoner zelf nog doen? En hoe kan het sociale netwerk helpen? Wethouder Griedo Bel: "Denk daarbij aan buren, familie en vrienden. Maar ook contacten vanuit de kerk en het verenigingsleven kunnen vaak meer betekenen dan iemand denkt. Degene die hulp vraagt staat hierbij aan het roer, denkt mee en doet mee. Het sociaal team ondersteunt, maar neemt niet over."

Lydi Boot, coördinator van het Sociaal Team Lingewaal: ,,De professionals van het sociaal team hebben veel ervaring op verschillende gebieden. Denk aan zorg, hulpverlening, opvoeding of financiën. Samen weten zij heel veel en zoeken ze zo snel mogelijk naar een passende oplossing." Het sociaal team kan ondersteuning bieden bij problemen op het gebied van schulden, eenzaamheid, problemen met woonruimte, problemen met gezondheid, relaties, opvoeding, meedoen in de maatschappij of begeleiding/dagbesteding.

Inwoners van Lingewaal kunnen contact opnemen met het Sociaal Team Lingewaal via sociaalteam@lingewaal.nl of 0345-634000 als zij zelf ondersteuning nodig heeft of als zij zich zorgen maken over een persoon of gezin in hun omgeving. Coördinator Lydi Boot: ,,Wanneer iemand zijn zorgen over een inwoner met ons heeft gedeeld, nemen wij binnen één week contact op met die persoon (of met het gezin) voor het maken van een afspraak."

advertentie
advertentie