Landelijke sportnominatie Gorinchem!

17 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Ladies Sport kanshebber op titel Beste Sportinitiatief 2013/2014

De gemeente Gorinchem is met het succesproject Ladies Sport één van de drie genomineerden voor de landelijke titel 'Beste Sportinitiatief van het jaar'. Omdat normaal gesproken alleen de grotere gemeenten van Nederland om deze prijs meedingen, is de nominatie op zich al iets waar de Gorcumse initiatiefnemers zeer trots op zijn.

''Winnen zou natuurlijk de kers op de taart zijn, maar dat we erbij zitten is al fantastisch'', vertelt Michiel van Zanten, Buurtsportcoach van Gorinchem Beweegt. Ook wethouder Freije is erg enthousiast ''dit project verdient deze beloning, aangezien het inzet op meer dan alleen sport." De andere genomineerden voor de titel, voorgaande jaren gewonnen door Den Bosch en Eindhoven, zijn dit jaar de gemeenten Breda en Amersfoort. De winnaar wordt op woensdag 24 september bekend gemaakt tijdens het VSG-jubileumcongres in Eindhoven. Gekozen door een publieksjury, in dit geval bestaande uit collega-gemeenten.

Ladies Sport

Met het genomineerde project Ladies Sport creëerde Gorinchem afgelopen jaar sportaanbod voor uitsluitend vrouwen, waarbij ook rekening wordt gehouden met geloofsovertuiging. Dat was een grote behoefte waarmee zowel een Turkse als een Marokkaanse vrouw vorig jaar onafhankelijk van elkaar bij Gorinchem Beweegt aan de bel trokken. ''Toevallig bleken ze elkaars achterburen'', lacht Van Zanten, die de dames als eerste actie samen naar andere enthousiastelingen op zoek liet gaan. Hun ronde door de wijken leverde meteen zestig deelnemers op. Vooral allochtone vrouwen, in wier cultuur het niet gebruikelijk is om een sportschool te bezoeken. Het gezelschap is gemêleerd: naast Turkse en Marokkaanse dames ook Grieks, Nederlands, Bulgaars, Russisch, Afrikaans en Roemeens. Ze sporten samen, organiseren dineetjes om te proeven uit elkaars keuken, en volgen thema-bijeenkomsten op het gebied van diëtiek. Eerdere pogingen in Gorinchem strandden jammerlijk, maar Ladies Sport groeide in een jaar tijd uit tot een succes. Sporten tegen lage kosten, naast sportief en gezond ook sociaal en verbindend in de wijk. Ook door de nauwe samenwerking tussen verschillende partijen scoort het project hoog. Er is nauw contact met De Gezonde Regio, Rivas Zorggroep, huisartsenpraktijk De Colvenier en met moskeevertegenwoordigers.

advertentie
advertentie