Column Folkers Advocaten

23 september 2014 om 00:00 Ondernemend

Problemen met uw werkgever? Een product dat niet aan de eisen voldoet? Een geschil over de uitleg van een (zakelijke) overeenkomst? In deze en andere gevallen kunt u gratis juridisch advies vragen via deze krant.

Door middel van deze vaste column in de Stad Gorinchem geven wij, de advocaten van Folkers Advocaten, antwoord op juridische vragen van lezers.

Vraag van de week:

Mijn broer is enige tijd geleden overleden. Nu heb ik gehoord dat ik zijn enige erfgenaam ben. Ik had echter de laatste jaren niet zo heel veel contact meer met mijn broer en ik weet dan ook niet hoe hij er financieel voor stond. Hoe moet ik nu omgaan met de erfenis van mijn broer? Ik wil namelijk niet in financiële problemen terechtkomen, want ik heb namelijk een gezin met kinderen.

Antwoord:

Uit uw vraagstelling kan worden opgemaakt dat het zou kunnen dat uw broer schulden heeft, maar dat het ook mogelijk is dat uw broer wel degelijk vermogen heeft.

Om zeker te weten dat u niet met schulden achterblijft, maar ook om uw rechtspositie te waarborgen, is het in uw situatie naar alle waarschijnlijkheid het meest verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden.

De beneficiaire aanvaarding houdt in dat u aanvaardt onder het recht van boedelbeschrijving, waarbij u eigenlijk de erfenis alleen accepteert als er sprake is van een positief saldo.

Mocht er onverhoopt sprake zijn van een negatief saldo, dan bent u niet verantwoordelijk voor de schulden. Om beneficiair te aanvaarden is het wel belangrijk dat u niet per ongeluk de erfenis zuiver aanvaardt, doordat u zich bijvoorbeeld eerst gaat gedragen alsof u de nalatenschap aanvaard heeft, door bijvoorbeeld de inboedel van de overledene te verkopen. In ieder geval het laatstgenoemde moet u dan ook niet (gelijk) doen.

Bij een beneficiaire aanvaarding van de erfenis dient u (zo spoedig mogelijk) hiervoor een verklaring af te leggen bij de rechtbank in de regio waar de overledene woont. De rechtbank verwerkt deze beneficiaire aanvaarding dan in het boedelregister van de rechtbank.

Om te voorkomen dat u verkeerde beslissingen neemt, is het dan ook van belang dat u zich tijdelijk deugdelijk juridisch laat adviseren, voordat u ook maar iets onderneemt. In uw geval lijkt beneficiair aanvaarden de beste oplossing. Laat u zich echter daaromtrent wel goed informeren hoe u dat precies moet doen.

Vormt de column voor u aanleiding tot het stellen van nadere vragen over dit onderwerp, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met één van onze advocaten om u dienaangaande te laten voorlichten of bezoek onze website: www.folkers-advocaten.nl.

Ook hebben wij iedere tweede en vierde donderdag van de maand gratis (ook telefonisch) spreekuur van 18:00 uur tot 20:00 uur. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-745340.

advertentie
advertentie