Van de bijstand naar een baan

23 september 2014 om 00:00 Nieuws

Van Zenderen legt verder uit: ,,Op dit moment huren veel werven mensen uit Polen en Hongarije in. Maar hoe gaan ze dat oplossen als straks de vergrijzing toeslaat? Er zijn veel mensen uit de regio die ook aan het werk kunnen binnen de maritieme sector. Dat er in Gorinchem voor een groot deel van de maritieme poot wordt opgeleid is niet bij iedereen bekend. Inmiddels hebben al veertien bedrijven zich aangesloten bij Behouden Vaart. Zij versterken ons met hun kennis en kunde en wij leveren hen op onze beurt goede krachten als er vacatures zijn bij die bedrijven. Het is fijn om zo te werken met bedrijven; als we klem lopen komen ze ons helpen en we kunnen er vaak ook materiaal halen."

WOUDRICHEM - ,,Van huis uit ben ik econoom. Ik was directeur bij uitzendbureaus Randstad en Tempo-Team. Door gebeurtenissen in mijn gezinssituatie wilde ik wat anders gaan doen. Ik kon maatschappelijk gaan ondernemen binnen Randstad en zette uiteindelijk stichting Behouden Vaart op. Mensen werken hier met behoud van hun bijstandsuitkering en vliegen soms uit naar betaalde banen. In vier jaar tijd vonden ruim veertig mensen betaald werk. Het voelt goed om dit te doen." Aan het woord is Rudy Jan van Zenderen van stichting Behouden Vaart.

De eerste twee jaar werkten de mensen van Behouden Vaart buiten bij scheepswerf Jooren. ,,Dat was prima, maar in de winter en bij nat weer soms lastig. Via een vriend die bij BAM werkt hebben we dit pand in Woudrichem kunnen betrekken. Het is goed voor wat wij doen." Bij Behouden Vaart kunnen mensen aan de slag binnen verschillende disciplines, vertelt Van Zenderen. ,,Je kunt werken met dieselmotoren, polyester, verven, scheepsbetimmering, maar ook vuilophaal zit binnen de taken die je hier kunt doen. Wat we wel missen is iemand die zeilen kan maken voor een zeilboot, dekzeilen kunnen we wel maken."

Niet alleen jongeren werken bij Behouden Vaart. ,,Het is wel specifiek begonnen als project om jongeren aan het werk te krijgen. Met dank aan de sociale dienst en een heleboel bedrijven in de branche heb ik dit op kunnen zetten. We leven alleen op giften. Mensen kunnen hier een vak leren en omdat het bedrijfsleven erbij is betrokken, kunnen ze soms ook doorstromen naar een betaalde baan. We zijn nu vier dagen in de week open en er werken over de hele week zo'n veertien man. We zijn nu in onderhandeling om Behouden Vaart ook in Dordrecht en Amsterdam op te starten. Het is de bedoeling dat ik dan als manager meer kan aansturen, maar omdat we dan mensen in dienst moeten nemen moet natuurlijk ook het budget omhoog."

De stichting valt of staat wel met de hulp van de werkgevers, weet ook Van Zenderen. ,,Een keer in de twee maanden heb ik overleg met alle partijen die hierbij betrokken zijn. Op directieniveau komen alle werkgevers dan samen. Je ziet dan het maatschappelijke hart van mensen. Ik vind het ook mooi om koppelingen te zien ontstaan of soms ook zelf tot stand te brengen. Mensen kunnen elkaar helpen. Het is belangrijk dat we ons daarvoor inzetten. Ook ik ben door dit werk veranderd. Vroeger zat ik toch een beetje in m'n ivoren toren. Dat is nu wel anders, ik zie hier zoveel verschillende mensen. Daar leer je van."

Sommigen pakken de kans die ze krijgen en werken hard, weer anderen lopen de kantjes er vanaf. Ik was altijd rechts, maar nu ben ik hard links. Sommige mensen moet je op de schouder blijven kloppen, anderen hebben juist een schop nodig."

advertentie
advertentie