Lingewaal kiest voor zelfstandigheid

24 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

LINGEWAAL - De gemeenteraad van Lingewaal heeft aangegeven zelfstandig door te willen gaan. Wel heeft de raad aan het college gevraagd nader onderzoek te doen naar twee mogelijke richtingen voor ambtelijke samenwerking. Dit vanwege de kwetsbaarheid van een kleine gemeente.

De raad vindt het nu nog te vroeg voor een herindeling met andere gemeenten en wil nog een aantal jaren door als zelfstandige gemeente. De raad heeft het college daarom gevraagd de haalbaarheid te onderzoeken van twee opties, namelijk een intensieve samenwerking met enerzijds de gemeenten Culemborg, Tiel en Geldermalsen en anderzijds de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Daarbij moet worden uitgegaan van het voortbestaan van Lingewaal als zelfstandige gemeente. In 2015 moet het college de raad informeren over de uitkomsten en met een voorstel komen voor het vervolg van dit traject.

Het onderzoeksrapport van Berenschot beschrijft de resultaten van het verkennend onderzoek naar een aantal mogelijkheden. Berenschot heeft hiervoor informatie verzameld, en heeft daarnaast de mening van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisatie gepolst tijdens een aantal bijeenkomsten en met een enquête. In het rapport wordt een aantal varianten voorgelegd, waaronder Lingewaal als zelfstandige regiegemeente, intensieve samenwerking met de gemeenten Culemborg, Tiel en Geldermalsen al dan niet met perspectief op een fusie met Geldermalsen en Neerijnen, en ambtelijke of bestuurlijke fusie met Leerdam, Vianen en Zederik (Vijfheerenlanden).

advertentie
advertentie