"Mindfulness geeft steun bij kanker"

25 september 2014 om 00:00 Activiteiten

Op 29 oktober start de mindfulnesstraining van Psychologiepraktijk Renes in Inloophuis de Blauwe Anemoon. De training wordt gegeven door de enthousiaste psycholoog Linda Renes.

Waarom mindfulness nu speciaal voor mensen met kanker?

Voor ik als zelfstandige startte was ik werkzaam bij het Helen Dowling Instituut (HDI) te Bilthoven. Daar begeleidde ik mensen met kanker en hun naaste zowel individueel als ook in een groep voor aandachtgerichte cognitieve therapie (mindfulness). Ik heb daar ervaren dat juist de mindfulness als methodiek veel handvatten geeft om met hele reële gevoelens rondom de kanker om te gaan. Zoals angst voor de toekomst en/of voor terugkeer of boosheid. Tevens geeft de training houvast voor het omgaan met de gevolgen van kanker en de medische behandeling, zoals mogelijk een beschadigd lichaam, hormonale veranderingen en/of moeheid.

Wat is mindfulness eigenlijk?

Het is moeilijk om die term letterlijk te vertalen. Ook omdat het inmiddels een erg brede betekenis heeft gekregen. Je zou het milde open aandacht kunnen noemen. Als we tegenslag, pijn of verdriet hebben zijn we vaak geneigd omdat zoveel mogelijk te negeren. En anderzijds kan het gebeuren dat we juist overmand worden door onze gevoelens, waardoor jezelf hier als het ware in verliest. Wat mindfulness doet is eigenlijk de middenweg bewandelen: Aandacht geven aan dingen zonder ze te negeren, maar ook zonder je te laten meeslepen. Deze vaardigheid leer je aan de hand van verschillende aandachtoefeningen en het nabespreken hiervan.

Wat kunnen de deelnemers verwachten?

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. In groepen van 5-8 deelnemers. In de bijeenkomsten worden de aandacht-oefeningen geleerd en wordt uitgewisseld wat men ervaren heeft tijdens de oefeningen. Van deelnemers wordt verwacht dat zij dagelijks 45 minuten besteden aan het doen van de oefeningen en opdrachten. Elke deelnemer krijgt een werkboek en cd of geluidbestand met de oefeningen.

Meer informatie over de training, de kosten en over Psychologiepraktijk Renes kunt u vinden op: www.psychologiepraktijkrenes.nl

advertentie
advertentie