De keuze van Gorcum: Jet de Jonge

29 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum'. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan Jet de Jonge, educatief coördinator van het Natuurcentrum Gorinchem.

,,Ik koop in Nederland relatief weinig sieraden, ik doe mijn aankopen vooral tijdens de reizen die ik maak. Het leuke van sieraden kopen in het buitenland is dat er dan altijd een verhaal aan vast zit, alleen al de herinnering aan de reis. Ik heb echt veel sieraden, maar ik weet van elk nog waar en wanneer ik het heb gekocht. Als natuurmens kies ik vaak voor etnische sieraden, gemaakt van natuurlijke materialen. De objecten die ik heb gekozen, zijn uiteraard ook gerelateerd aan de natuur. Het zijn twee broches in de vorm van vogelhuisjes en een donkerblauw glazen ei met een opgezet vogeltje erin. In het begin had ik mijn bedenkingen bij dit laatste kunstwerk, maar het ging meer leven toen Marie-José erover vertelde. Tore Svensson, de kunstenaar van de vogelhuisjes, is een zeer zwijgzaam mens, totaal het tegenovergestelde van hoe ik ben. Ik ben juist extravert, uitbundig en maak makkelijk contact. Soms zou ik ook een beetje meer ingetogen willen zijn. Met deze sieraden probeer ik die andere kant van mijzelf naar boven te halen. Normaal draag ik grote dingen met veel kleur. Nu heb ik gekozen voor sieraden die totaal het tegenovergestelde zijn van wat ik dagelijks om heb."

Wie belangstelling heeft voor sieraden kan in de komende weken aan zijn trekken komen bij maandag-lezingen in het Gorcums Museum: over bijzondere versieringstechnieken (13 oktober),het geheim van de oude Japanse smeedtechniek Mokume-gane (20 oktober ) en de boeiende geschiedenis van het sieraad (3 november). De lezingen vinden plaats in het auditorium van het museum en beginnen om 14.00 uur. Aanmelden hiervoor bij Jannie Versluis, j.versluis@gorinchem.nl of bel: 06 13 64 73 79

Bijschrift foto: Jet de Jonge met 'Egg' van Afke Golsteijn en broche 'Nestingbox' van Tore Svensson

advertentie
advertentie