Afbeelding
Janus Visser/BDU

Het Natuurcentrum wil 'de vetste' kinderboerderij worden

2 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Het Natuurcentrum in Gorinchem strijdt mee om de titel 'de vetste inzamelaar', een initiatief van KinderboerderijenActief, de Watercoalitie en Vet, Recycle het. Het Natuurcentrum staat op dit moment op een gedeeld ezesde plaats. Het Natuurcentrum verzamelde de afgelopen maanden 240 kg vet, waarvan 216 liter biodiesel kon worden gemaakt.

Van 1 januari tot en met 28 november 2014 strijden 47 kinderboerderijen om de titel: 'de vetste inzamelaar'. Wie in die periode de meeste kilo's gebruikte oliën en vetten heeft weten in te zamelen wordt de winnaar. Voor de leukste promotie van vetinzameling wordt bovendien een extra prijs gegeven. Help de kinderboerderij winnaar te worden van de Vette Top 25. Lever gebruikte oliën en vetten nog deze maand bij hen in. Op het terrein van de kinderboerderij staat een inlevercontainer waar het gebruikte (frituur) vet in kan worden gedeponeerd.

Vetinzameling is een initiatief dat prima bij de kinderboerderijen past en dat benadrukt dat zij een rol willen spelen in het duurzamer maken van de maatschappij. Jaarlijks worden alle kinderboerderijen te samen maar liefst 25 miljoen keer bezocht en daarmee bereiken zij een groot publiek. De kinderboerderijen willen zelf duurzaam zijn en dat ook uitdragen naar hun bezoekers.  Het recyclen van vetten is duurzaam, daarnaast voorkomt het verstoppingen in het riool omdat oude vetten en oliën niet langer door de gootsteen worden gespoeld. De volle inleverbak wordt opgehaald door recyclebedrijven die de oude oliën en vetten tot biobrandstof verwerken.

Voor kinderboerderijen kan het aantrekkelijk zijn om vet in te zamelen, zij krijgen namelijk per liter ingezameld vet een vergoeding van het recyclebedrijf die het vet ophaalt. Dit is voor kinderboerderijen een aantrekkelijke manier om extra inkomsten te generen. Consumenten kunnen ervoor kiezen om het gebruikte vet en olie bij het Natuurcentrum, de kinderboerderij in Gorinchem in te leveren. De gebruikte oliën of vetten kunnen in de originele fles of lege plastic fles of pot gegoten worden. Op www.vetrecyclehet.nl is meer informatie over vetinzameling te vinden.

advertentie
advertentie