De Linge tussen Geldermalsen en Gorinchem op de schop

4 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM / GELDERMALSEN - Vrijdag vond de officiële 'aftrap' plaats van de baggerwerkzaamheden in De Linge. Het is een uniek samenwerkingsverband tussen het Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, de Provincie Gelderland en het Nijmeegse bedrijf K3Delta. Vanaf de Julianasluis in Geldermalsen tot aan Gorinchem zal 400.000 m3 bagger afgegraven worden. Het sediment zal gebruikt worden om het Heukelums natuurgebied Koornwaard in oude glorie te herstellen. Na de werkzaamheden zal De Linge beter bevaarbaar worden en zal de waterkwaliteit verbeteren.

Door Gerard Droog

,,Een prima zaak," liet wethouder Ton van Maanen uit Geldermalsen, een van de genodigden, weten. ,,Het komt onze haven ten goede en ook de beroepsvaart krijgt meer ruimte. Ik kan me niet meer herinneren wanneer de Linge op het traject Geldermalsen - Gorinchem voor het laatst is uitgebaggerd."

,,Wij streven er naar dat eens in de 18 jaar te doen," antwoord Arie Bassa, Heemraad van het Waterschap Rivierenland. ,,De laatste baggerwerkzaamheden op het traject dat wij nu onderhanden gaan nemen is 50 jaar geleden."

De Linge, met haar 108 kilometer lengte, is de langste rivier van Nederland. Het stroomgebied loopt van Doornenburg tot Gorinchem. In het verleden was de Linge een woest stromende watergang die regelmatig voor overstromingen en overlast in Heukelum en de Gorcumse binnenstad zorgde. Na de aanleg van het Kanaal van Steenenhoek in Gorinchem, omstreeks 1819, werd voor een snellere afwatering van De Linge gezorgd en behoorden die problemen tot het verleden. Vrijdagmiddag scheepten in Leerdam genodigden, waaronder ook omwonenden, zich in op een boot van Rederij Leerdam die vervolgens koers zette naar het Heukelums natuurgebied Koornwaard. Het sediment dat bij de baggerwerkzaamheden vrij komt, wordt daar gebruikt voor de renovatie van het gebied. ,,Wij willen het gebied weer in zijn oorspronkelijk staat terugbrengen," laat Arjan Snel, districtshoofd van Staatsbosbeheer, weten. ,,Vroeger bestond het uit moerasrietlandschappen en kwamen er orchideeën voor. Door de Koornwaard ondieper te maken en eilandjes te creëren, hopen wij dat veel van de oorspronkelijke flora en fauna weer terugkeert. Zekerheid heb je nooit. Het is uiteindelijk de natuur zelf die daar over gaat." Door het schone slib, dat vooraf is getest op vervuiling, te gebruiken voor de renovatie van het natuurgebied bespaart de provincie Gelderland, de opdrachtgever, een aanzienlijk bedrag, zo liet gedeputeerde Josan Meijers al varende weten. ,,In de oorspronkelijke raming zijn wij uitgegaan van 16 miljoen euro. Na onderzoek bleek echter dat het om niet vervuilde bagger ging en dat het vervoer daarvan naar Heukelum enorm veel geld bespaarde. Nu is de raming zes miljoen euro, mede door de prima samenwerking tussen de diverse instanties en een particuliere ondernemer." De provincie Gelderland neemt 69 procent van de kosten voor haar rekening, het Waterschap 19 procent en de provincie Zuid-Holland 12 procent. Althans dat was de bedoeling tot Zuid-Holland zich terugtrok uit het project. ,,Het Waterschap heeft toen direct toegezegd dat percentage voorlopig voor haar rekening te nemen," gaat Meijers verder. ,,Zij wilden het project geen vertraging op laten lopen en gaan in een later stadium nog eens met Zuid-Holland om de tafel zitten. Een prima initiatief," zo vond de gedeputeerde. De werkzaamheden, die deze week van start zijn gegaan, zullen tot 2017 gaan duren. Ruim 400.000 m3 sediment zal worden afgegraven en per boot naar Heukelum getransporteerd worden. ,,Een grote klus," laat Heemraad Bassa weten. Sinds 2010 zijn wij met de plannen bezig en zijn blij dat andere partijen daarin hebben geparticipeerd. Niet alleen de waterdoorstroming en kwaliteit daarvan zullen verbeteren, ook de recreatie, scheepvaart en de natuur zullen van dit project gaan profiteren," sluit hij af om vervolgens samen met Josan Meijers en Arjan Sterk met drie sirenes het startsein van de baggerwerkzaamheden in de Linge te geven.

advertentie
advertentie