Herstel Historische Kade

16 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In opdracht van de provincie Gelderland werkt Dienst Landelijk Gebied aan de reconstructie van de historische kade Tielerwaard West. Deze ca 1000 meter lange hoofdverdedigingskade is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er wordt gewerkt in het gebied ten oosten van Gorinchem, langs de A15, op de grens tussen Zuid-Holland en Gelderland.

De historische hoofdverdedigingskade wordt gereconstrueerd en daardoor weer zichtbaar in het landschap. Aan weerskanten van de herstelde kade wordt een natte oostzijde van de waterlinie en een droge westzijde gerealiseerd. Zo is de werking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met zijn kades en onder water gezette polders weer te beleven en duidelijk zichtbaar in het landschap.

Het werk wordt uitgevoerd door Van Oostrum Westbroek B.V. uit Westbroek en gefinancierd door de provincie Gelderland.

De historische kade Tielerwaard West maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Waterlinie, zo'n 85 km lang en 2 tot 5 km breed, slingert zich door het landschap van Midden Nederland als een monument in het groen. De Linie is aangelegd in 1814 en sindsdien steeds opnieuw aangepast en verbeterd. Zo ontstond het grootste monument van Nederland: met zijn Forten, vestingsteden, open schootsvelden en een ingenieus waterbouwkundig systeem van kanalen en sluizen. Informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie op: www.hollandsewaterlinie.nl

advertentie
advertentie