Vijf Gorcumers onderscheiden

26 april 2018 om 12:00 lokaal

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant heeft donderdag 26 april, tijdens de jaarlijkse lintjesregen in het Gorcums stadhuis, aan 4 personen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Daarnaast ontving één Gorcumse een lintje uit handen van de burgemeester van de gemeente Lingewaal

De eerste koninklijke onderscheiding ging naar Mevrouw A. de Bruin-Brienen. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw de Bruin-Brienen is ruim 25 jaar actief als contactpersoon van mensen uit de Kerkelijke gemeenschap. Daarnaast bezoekt zij ouderen in verzorgings- en verpleeghuis De Schutse. Om eenzaamheid en isolement van alleenstaanden en kwetsbaren te doorbreken was mevrouw De Bruin mede-initiatiefnemer en grondlegger van het project 'meet and eat'. Daarnaast organiseert zij sectieavonden waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ook het Reumafonds is haar erkentelijk voor haar inzet als collectant gedurende de afgelopen 10 jaar. Door haar jarenlange vrijwillige inzet wordt zij gezien als een bindende factor in de gemeenschap.

KERKENWERK De heer A.J. de Bruin werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer de Bruin heeft zeer divers kerkenwerk in de Protestantse gemeente in Gorinchem verricht. Zo was hij betrokken bij activiteiten van het inloophuis, de voedselbank, vluchtelingenopvang, de commissie financiële ondersteuning en ook bestuurlijk was hij actief. Geheel onbaatzuchtig zette de heer De Bruin zich daarnaast regelmatig in als koster. In al zijn vrijwillige activiteiten wordt hij gedreven door passie voor kwetsbare mensen. Hij is een bron van inspiratie en een voorbeeld voor anderen om hem heen. Vooral zijn inzet voor de voedselbank is groot. Hij was hiervan medeoprichter en sinds februari 2016 is hij voorzitter. Vanwege zijn bestuurlijke capaciteiten wordt hij binnen de voedselbank gezien als een grote aanwinst. Hij toont zeer veel betrokkenheid en laat pas los als een doel is bereikt. Dit alles ondanks zijn respectabele leeftijd van 73 jaar.

AANPAKKEN Mevrouw Y.E. Van der Linde-Coers nam de derde koninklijke onderscheiding die donderdag in Gorinchem werd uitgereikt in ontvangst. Ook zij mag zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Mevrouw Van der Linde was jarenlang vrijwillig actief in de terminale zorg bij Hospice Gorinchem. Zij bouwde de organisatie mee op en was zeer betrokken bij de gasten en hun naasten. De ondersteuning is vaak zeer intensief, maar voor mevrouw Van der Linde was dit nooit een probleem. Zij houdt van aanpakken. Vanuit Hospice Gorinchem is men haar zeer erkentelijk voor haar jarenlange inzet. Naast haar werk voor het Hospice is mevrouw Van der Linde is al meer dan 35 jaar betrokken bij hockeyclub G.H.C. Rapid. Zij is actief lid, coach, verricht waar nodig hand en spandiensten en is werkzaam voor het wedstrijdsecretariaat van de club. Zij wordt gezien als voorbeeld voor de andere vrijwilligers en men is haar zeer erkentelijk voor al haar inzet. Naast de genoemde vrijwillige activiteiten was mevrouw Van der Linde jarenlang mantelzorger voor haar moeder. Dit was de laatste jaren zeer intensief, maar daardoor kon haar moeder zelfstandig blijven wonen.

ZEER BETROKKEN Ook was er een koninklijke onderscheiding voor De heer B. Walhain. Ook hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Walhain is vakbondslid in hart en nieren en als zodanig reeds vele jaren actief. Hij is lid van de Bedrijfsledengroep en informeert collega's over hun rechten, over de vakbond en alles wat daar verder bij komt kijken. Tot vorig jaar was de heer Walhain bestuurder binnen Vakgroep Bestuur Diensten en bij de Bondsraad van het CNV. Daarnaast was en is de heer Walhain zeer betrokken bij voetbalvereniging Unitas, waar hij vele functies heeft vervuld van leider tot voorzitter van de technische commissie. Binnen de vereniging was hij met hart en ziel betrokken bij de jeugd en het gehandicaptenvoetbal en organiseerde een groot regionaal G-voetbal toernooi. Tot op heden is hij nog steeds actief voor de vereniging en betrokken bij diverse zaken. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan.

LINGEWAAL Tot slot nog een lintje voor Mevrouw van Ooijen. Hoewel zij (sinds kort) in Gorinchem woont, kreeg zij haar lintje uitgereikt in de gemeente Lingewaal. Mevrouw Van Ooijen is sinds 1996 vrijwillig actief een voor diverse verenigingen. Ze begon haar vrijwilligerswerk bij EHBO-afdeling Herwijnen als secretaris en voorzitter. In diezelfde periode is zij tot op heden redactielid en secretaris van het bestuur van de Historische Vereniging 'Den Ouden Dijk'. Daarnaast was zij gedurende 6 jaar typiste van het contactblad van de Gereformeerde Kerk Herwijnen. Vanaf 2015 verricht zij veel werk als secretaris van de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal. Alle partijen spreken vol lof over haar inzet, betrokkenheid en accuraatheid. Omdat mevrouw van Ooijen onlangs is verhuisd naar Gorinchem, maar haar activiteiten voornamelijk in Lingewaal hebben plaatsgevonden en zij daar ook werkzaam is, wordt de Koninklijke Onderscheiding in Lingewaal uitgereikt. Ook mevrouw van Ooijen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

advertentie
advertentie