Tjitske Buwalda
Tjitske Buwalda Tjitske Buwalda

Nieuwe dichtbundel voor oud Gorcumse Tjitske Buwalda

28 januari 2021 om 19:35 Zakelijk

GORINCHEM Drie jaar geleden werd onder grote belangstelling de eerste dicht bundel ‘Gemengde Gevoelens’ van de hand van Tjitske Buwalda (1960) officieel gepresenteerd. Recent verscheen haar derde bundel ‘Muizenissen’ met verhalende gedichten. 

De eerste bundel van Buwalda bleek een schot in de roos en een jaar later gaf zij in eigen beheer haar tweede bundel: ‘Gorkum en mensen zoals jij en ik,’ uit. Dit werd een groot succes in haar geboorteplaats Gorkum. Die bundel met gedichten, anekdotes en bijbehorende foto’s, zijn voor een deel autobiografisch en verder ontleend aan het leven van anderen.

VERWONDERING In de derde bundel staan 70 verhalende gedichten. ,,Mijn gedichten zijn uitvloeisels van gedachten, veelal verhalend, ontsproten uit observaties en overpeinzingen. Ik kijk met verwondering naar het leven en vooral naar wat de mens ervan maakt.” Hoe verschillend de onderwerpen ook zijn, de stijl van Buwalda is herkenbaar. Ze is geen poëet, maar beschrijft gebeurtenissen die haar bezighouden op haar eigen herkenbare manier. Zo zijn er gedichten over haar huidige woonplaats Kampen, maar ook over haar geboorteplaats Gorkum.


KAMPEN Het gezin waarin ze opgroeide was arm en het onderwijs dat Buwalda werd onthouden, geeft je geen voorsprong als schrijver-dichter zou je zeggen. Gelukkig gaat die vlieger niet op. Buwalda zegt later in het leven haar kansen te hebben gegrepen en zich te hebben ontwikkelt tot de persoon die ze nu is. Buwalda werd in 1950 geboren in Gorkum en heeft er tot juni 1988 gewoond. Daarna is ze naar Kampen verhuisd. Zij heeft diverse prijzen gewonnen met haar gedichten.


LINGEHAVEN In 2018 kreeg zij een nominatie voor haar inzending over Kampen, toen zij een gooi deed naar de titel: Stadsdichter van Kampen. Gorkum blijft echter ook een grote rol in haar leven spelen. In eigen beheer bracht zij, succesvol, de bundel: Gorkum en mensen zoals jij en ik, uit. In 2018 ontving ze een eervolle vermelding voor haar inzending voor de Gorinchemse Literatuurprijs en in 2019 won zij met haar inzending de wedstrijd die was uitgeschreven door Poëzieroute Gorinchem. Het winnende gedicht siert de sluis in de Lingehaven.

De bundel ‘Muizenissen’ (ISBN: 978-94-643-1213-3)  is uitgegeven door Boekscout Soest en kost € 16,99

advertentie
advertentie