Het volkstuinencomplex aan de Kleine Schelluinsekade
Het volkstuinencomplex aan de Kleine Schelluinsekade Google Streetview

Onderzoek naar asbest op volkstuinencomplex Ons Geluk

4 februari 2021 om 17:14 Natuur en milieu

GORINCHEM Op het volkstuinencomplex van Ons Geluk aan de Kleine Schelluinsekade wordt op 8 en 9 februari een aanvullend bodemonderzoek gedaan naar asbestdeeltjes. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief.

Vanwege aanpassingen aan het terrein is een verkennend bodemonderzoek gedaan. Op het terrein zijn de gedempte sloten aan de randen van het parkeerterrein onderzocht en de ruimte bij de schuurtjes achter de tuinen. Voor de tuinen zelf is geen onderzoek nodig, hier ligt schone grond. Bij de gedempte sloten is nu nader onderzoek nodig, omdat daar kleine deeltjes asbest zijn gevonden. De sloten zijn jaren geleden gedempt met puinhoudende grond die kleine deeltjes asbest bevat, die met het blote oog niet te zien zijn. Tijdens het onderzoek is een gehalte aangetroffen van 64 mg/kg (gehalte droge stof). Bij een waarde van 50 mg/kg is aanvullend onderzoek nodig, pas bij 100 mg/kg is sprake van een onacceptabel risico.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Tijdens het onderzoek op 8 en 9 februari wordt het terrein afgezet. De medewerker die het onderzoek uitvoert draagt tijdens het werk een witte werkoverall. De volkstuinders zijn per brief geïnformeerd door de gemeente over het onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek worden uiterlijk 19 februari verwacht.

advertentie
advertentie