Het volkstuinencomplex aan de Kleine Schelluinsekade
Het volkstuinencomplex aan de Kleine Schelluinsekade Google Streetview

Geen verhoogd risico op asbest bij volkstuinencomplex Ons Geluk

25 februari 2021 om 14:16 Natuur en milieu

GORINCHEM Het tweede, aanvullende bodemonderzoek op volkstuinencomplex Ons Geluk op de Kleine Schelluinsekade heeft geen verhoogd risico op vervuiling met asbest aangetoond. Het onderzoek is op 9 februari uitgevoerd.

Het aanvullende onderzoek volgde na een verkennend onderzoek bij de gedempte sloten aan de rand van het parkeerterrei en rond de schuurtjes achter de tuinen. Bij het eerste verkennende onderzoek werden daar kleine deeltjes asbest aangetroffen, het ging om een gehalte an 64 miligram per kilo droge stof. Bij een waarde van meer dan 50 miligram per kilo droge stof is aanvullend onderzoek nodig. Dat tweede, aanvullende onderzoek vond plaats op 9 februari.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Voor het bodemonderzoek heeft een veldploeg op drie plaatsen sleuven gegraven in de gedempte sloten. Deze bodemmonsters zijnin laboratorium onderzocht. De kleine hoeveelheden asbest die zijn gevonden, liggen ver benenden de waarden die gevaarlijk zijn voor mensen di emet grond werken. De hoogst gemeten gehalte is 13 miligram per kilo droge stop, terwijl de risico grens ligt bij 100 miligram per kilo droge stof. Omdat de volkstuindersvereniging in het verleden zelf al had besloten dat de grond van de gedempte sloten niet gebruikt wordt voor de moestuinen, is er geen sprake van een verhoogd risico.

Het bodemonderzoek werd uitgevoerd vanwege het verzoek van de volkstuindersvereniging om de parkeerplaats te verharden en sanitaire voorzieningen aan te brengen. Nu uit onderzoek blijkt dat geen aanvullende maatregelen nodig zijn, buigt de gemeente zich nu over de aanvraag van Ons Geluk.

advertentie
advertentie