De jeugd, jeugdleiders door de jaren heen en jeugd die is doorgestroomd naar de brandweer
De jeugd, jeugdleiders door de jaren heen en jeugd die is doorgestroomd naar de brandweer Jantine de Groot

Al 50 jaar jeugdbrandweer Arkel

28 september 2021 om 11:40 Onderwijs

ARKEL De Jeugdbrandweer Arkel bestaat precies 50 jaar. De functie is door de jaren heen niet veranderd: de jeugdbrandweer is een kweekvijver voor de reguliere brandweer.


door Eline Lohman

50 jaar geleden begon het allemaal met twee vrienden, Peter de Vries en Bob Brokking, die een brief schreven aan hun burgemeester met de vraag waarom de brandweer in Arkel geen jeugdafdeling had. Dat vond de burgemeester een plausibele vraag, dus de Jeugdbrandweer Arkel werd in 1971 een feit en daarmee had de brandweer in Arkel ook een jeugdafdeling, net als menig ander corps in Nederland. ,,De jeugdbrandweer is opgezet als kweekvijver voor de reguliere brandweer”, vertelt Stephan Jansen, hoofdjeugdleider van de Jeugdbrandweer Arkel.

KENNISMAKEN ,,Zo kunnen zij kennismaken met het vak. Ze gebruiken hetzelfde materiaal als de volwassenen en moeten een brandscenario op zien te lossen. Door de jaren heen is dit steeds professioneler geworden. In het begin leek het meer een soort hindernisbaan die de jongeren af moesten leggen, maar tegenwoordig worden er wedstrijden gehouden, zit er meer uitdaging in en zijn de scenario’s realistischer. De doorstroom naar de reguliere brandweer is 30 procent, dus dat is een mooi aantal.”


SAMENWERKEN De jongens en meiden – in het begin zaten er vooral jongens bij de Jeugdbrandweer Arkel – leren van alles tijdens de wekelijkse oefenavonden op maandagavond op de kazerne in Arkel. Stephan: ,,Zij leren vooral om een probleem op te lossen met dat wat ze hebben. Ze leren nadenken en samenwerken, want je moet het met het team doen. Je bent op elkaar aangewezen en bent een schakel in de keten, net als bij een echte brand. In hun latere leven hebben de jongeren hier zeker ook veel aan, of ze na de jeugdbrandweer nu bij de reguliere brandweer gaan werken of niet.”


NIEUWE AANWAS Soms is het moeilijk om nieuwe leden te krijgen, merkt de hoofdjeugdleider. ,,Het is heel wisselend. De ene keer denk je aan opdoeken van de afdeling doordat er weinig animo is, de andere keer komen er weer veel nieuwe leden bij. De laatste jaren is er aardig wat belangstelling voor de Jeugdbrandweer Arkel. We hebben twee ploegen: eentje met junioren en eentje met aspiranten. In totaal hebben we 16 jeugdleden, een prima aantal. Natuurlijk zijn nieuwe jeugdleden altijd welkom.”

JUBILEUM GEVIERD De Jeugdbrandweer Arkel heeft haar 50-jarig jubileum zaterdag 18 september met elkaar gevierd. De hele groep van jeugdleden en –leiders was op uitje naar de Kurenpolder in Hank. Daar hebben ze met elkaar een vlot gebouwd en werd hierop gevaren. Ook hier gold weer: samenwerken is heel belangrijk. Daarna ging de club door naar het naastgelegen klimpark en vervolgens naar het strandje, voor een barbecue met elkaar. 

Tot slot gingen zij naar de brandweerkazerne in Arkel, waar ook oud-leden en oud-jeugdleiders naartoe gekomen waren, om bij te praten en om met elkaar op de foto te gaan.

advertentie
advertentie