Marc de Kort (rechts) overhandigde de sleutels aan docent Wim van Leerdam, op de achtergrond Leo Dane en Krijn Redert
Marc de Kort (rechts) overhandigde de sleutels aan docent Wim van Leerdam, op de achtergrond Leo Dane en Krijn Redert Hannie Visser-Kieboom

‘t Gilde krijgt elektrische auto cadeau van De Waal Autogroep

2 december 2021 om 16:01 Onderwijs

GORINCHEM  Louter blijde gezichten bij de overhandiging van de witte, elektrische VW golf van De Waal Autogroep aan ‘t Gilde Vakcollege. Marc de Kort van De Waal Autogroep mocht de sleutels overhandigen aan autotechniek docent Wim van Leerdam. Leerlingen van ‘t Gilde mogen straks gaan ‘sleutelen’ aan de eerste elektrische auto op de school. 

Ook directeur Krijn Redert en senior teamleider Leo Dane zijn speciaal naar de ‘autowerkplaats’ van ‘t Gilde gekomen om de overhandiging van de eerste elektrische auto bij te wonen. Als geen ander zien zij in dat dit de toekomst wordt van het onderwijs in de autotechniek op de school. Zowel het VMBO als het MBO en de techniek HAVO krijgen straks les over de techniek in de elektrische auto, zo vertelt docent Wim van Leerdam. Via een cursus van het Innovam in NIeuwegein, de opleider in de autobranche, volgde hij een opleiding tot VOP’ er (volledig opgeleid persoon) om straks zijn kennis over te dragen aan de leerlingen. ,,Voor het onderwijs is een speciaal lessenpakket ontwikkeld, dat we gaan gebruiken voor deze elektrische auto. Het grootste verschil is de aandrijftechniek, de rest van de auto blijft hetzelfde. Als docent moet je vooral bijblijven. Hier bij ons leren de leerlingen het echte ‘sleutelen’, vaak komen ze met twee linkerhanden binnen. De opleiding autotechniek is populair, we krijgen nu al meer aanmeldingen binnen dan we kunnen plaatsen”. Leo Dane, senior teamleider, beaamt de woorden van Van Leerdam. ,,Onze leerlingen moeten ook meegaan in de nieuwe ontwikkelingen van deze tijd. Door de grote tekorten aan technisch personeel, hopen wij dat zo de toekomstige, jonge technici de juiste kennis bij te brengen. Zonder techniek staat alles stil”

ACTIERADIUS Voor Marc de Kort van De Waal Autogroep is de schenking van de elektrische auto vooral een investering in de toekomst. ,,Ons bedrijf zit hier 500 meter verderop en we hebben vaak leerlingen die via leren en werken in ons bedrijf aan de slag gaan. We verkopen nu al vijftig tot zestig procent volledig elektrische auto’s, dit is echt een overgangsperiode. Zoals vroeger van paard en wagen naar een benzine auto, gaan we nu naar elektrisch rijden.. Daarom willen we graag samenwerken met het onderwijs. Je hebt straks geen versnellingsbak of bougies meer, het rijden in een elektrische auto is ook anders, vooral in de stad rijdt het fijner. Maar je banden slijten harder. Je bent in zo’n auto ook veel bewuster bezig met de energie, je wilt voortdurend weten hoe groot je actieradius nog is. Ook moet je alert zijn op de veiligheid, je kunt echt niet even met je schroevendraaier in deze auto gaan peuren.” De Kort is lovend over de samenwerking met ‘t Gilde. ,,We hebben altijd nauw contact over onze stagiaires, ook als het soms even niet lekker loopt.”

WETECH Tijdens de overhandiging van de sleutels van de nieuwe, elektrische auto werken de leerlingen autotechniek rustig verder aan hun ‘eigen’ auto’s. Op de vraag of wat zij leren over die benzineauto’s straks verspilde moeite is, komt een krachtig nee van docent Wim van Leerdam. ,,Het duurt nog zeker vijftien tot twintig jaar eer al die auto’s zijn vervangen. Tot die tijd is die kennis nog onmisbaar”. Mede omdat naast elektrische auto’s ook nog veel hybride auto’s rond rijden en worden verkocht, zo laat De Kort weten. Het bedrijf De Waal Autogroep is ook lid van de bedrijvenkring Stichting Wetech die intensief samenwerkt met het Gilde Vakcollege Techniek in het opleiden van de technici voor de toekomst.

Marc de Kort geeft uitleg over de elektrische auto aan 't Gilde Vakcollege Techniek
advertentie
advertentie