Het volkstuinencomplex aan de Kleine Schelluinsekade
Het volkstuinencomplex aan de Kleine Schelluinsekade Google Streetview

Huuropzegging volkstuintjes een jaar uitgesteld

20 december 2021 om 12:43 Overig

GORINCHEM De gemeente Gorinchem gaat de huuropzegging van 22 tuinders aan de Kleine Schelluinsekade met een jaar opschorten. Dat schrijft ze op vragen van D66 raadslid Martijn Hassouna. De tuinders huren hun tuintjes nu nog rechtstreeks van de gemeente, maar werden door verwezen naar volkstuindersvereniging Ons Geluk.

De Kleine Schelluinsekade is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar volkstuinencomplex, waar mensen genieten van de rust, de ruimte en het groen, zo schreef Hassouna in zijn brief aan het college. De 22 tuinders die nog individueel huurden bij de gemeente kregen in november per brief een huuropzegging. Hassouna hintte in zijn brief naar onbehoorlijk bestuur omdat vooraf geen overleg had plaatsgevonden over de opzegging. Wel werd in de opzeggingsbrief een inloopspreekuur aangeboden. In de beantwoording laat de gemeente weten dat het inderdaad beter was geweest om de volkstuinders eerder te informeren over de huuropzegging en het onderbrengen van de volkstuinen bij Ons Geluk. Tijdens het inloopspreekuur maakten de huurders hun zorgen kenbaar, daarop is besloten de huuropzegging met een jaar uit te stellen. ,,Dit geeft huurders de tijd om voor zichzelf een afweging te maken om de tuin aan te houden of te stoppen”, zo schrijft het college in haar beantwoording aan Hassouna. In 2022 wordt opnieuw een inloopavond gehouden om uitleg te geven aan de tuinders over de overname door Ons Geluk.

MEER HUUR Het onderbrengen van de individuele tuinen bij Ons Geluk is een uitvloeisel van een eerder besluit uit 2014. Ons Geluk zou de tuintjes overnemen als het achterstallige onderhoud aan het complex is teruggedrongen. Dat is inmiddels gebeurt door het opknappen en herstellen van het parkeerterrein van Ons Geluk. Door de overstap naar Ons Geluk moeten de 22 tuinders plotsklap vijftig procent meer huur gaan betalen. Die prijs is echter hetzelfde als die van tuinders die al via Ons Geluk huren. In die prijs zitten ook kosten verrekend voor onderhoud parkeerterrein, gemeenschappelijke paden en sloten, huur sanitair en onderhoud van de bosmaaier. De individuele huurders zijn nu nog zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de paden en de sloot. Eerder vond op het volkstuinencomplex een onderzoek plaats naar asbest.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie