1 januari 1900 om 00:00 Lokaal nieuws

Stoomsleepboot Jan de Sterke viert haar 100e verjaardag op 25 mei tijdens de havendag Gorinchem. Op die dag ligt zij op een prominente plaats in de Lingehaven en is voor het publiek te bezichtigen. De ketel is dan op druk en de machinisten zullen graag uitleg geven over de werking van de stoomketel en de stoommachine.

Deze stoommachine is nog de originele machine waarmee de boot al 100 jaar rondvaart. In die tijd is slechts één maal een grote revisie gedaan, verder alleen het normale onderhoud. Dit soort machines is niet te vergelijken met de huidige (verbrandings-) motoren. Bij een stoommachine zijn alle draaiende delen gewoon zichtbaar en moeten tijdens de vaart continu met de oliespuit nagelopen worden. Dat zich daardoor onder in de boot en rond de machine altijd afdruipende olie verzameld is een probleem waar men zich in 1913 nog niet echt druk over maakte. Werd het te veel pompte men dat gewoon overboord. Daar is gelukkig nu een betere oplossing voor.

Hoewel de stoommachine van de Jan de Sterke uitermate betrouwbaar is moet er toch wel eens een reparatie gedaan worden. Helaas zijn er geen onderdelen meer voor te verkrijgen. In voorkomend geval moeten de machinisten dus naar de draaibank en het onderdeel zelf maken. Of, wat natuurlijk ook gebeurt, als het erg specialistisch is of in aanraking komt met de hoge werkdruk van de ketel, moet er hulp gevraagd worden van het bedrijfsleven. De Stichting Stoomsleepboot Jan de Sterke bestaat uitsluitend uit vrijwilligers die wekelijks onderhoud doen op de vaste “klus-dinsdag”. Verder doen zij rondvaarten op nautische evenementen, havenfeesten enzovoort. Daarmee worden de benodigde financiële middelen opgehaald om de nu 100-jarige stoomsleepboot in de vaart te kunnen houden.

De gelden die op deze manier binnenkomen zijn uiteraard niet toereikend om ook het grotere onderhoud van te doen. Gelukkig heeft de stichting tot nu toe nooit vergeefs een beroep gedaan op het bedrijfsleven in de regio.

De festiviteiten in dit laatste weekend van mei bestaan onder andere uit een receptie met als speciale genodigden het gemeentebestuur, relaties en sponsors. Verder staat een reünie van oud-bemanningsleden op het programma. De festiviteiten worden financieel deels ondersteund door Mercon Steel, Damen Shipyards en Tukker Scheepsbouw. Ook wordt medewerking verleend door de afdelingen Toerisme, Archief en de haven- en veerdienst van de gemeente Gorinchem.  

advertentie
advertentie