Werkendamse ChristenUnie zetel Hermen Vreugdenhil naar Henrico Bassie

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

WERKENDAM - Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heeft de ChristenUnie in Werkendam voor het eerst drie zetels behaald. Dat houdt in, dat er ook een raadszetel bestemd is voor Hermen Vreugdenhil, de nummer twee van de ChristenUnie lijst. Omdat hij echter nog wethouder in Aalburg is, mag hij wettelijk gezien zijn zetel niet innemen. Daarvoor komt de nummer vier van de lijst in aanmerking: Henrico Bassie.

Komende donderdag zal (naast mw. Hennie Schermers en dhr. Wim Holster) daarom Henrico Bassie als raadslid voor de ChristenUnie beëdigd worden. Zijn raadslidmaatschap duurt in principe tot Aalburg een nieuw college heeft en het wethouderschap van Hermen Vreugdenhil daar tot een einde komt.

De Kieswet geeft aan, dat raadslidmaatschap en wethouderschap niet samen kunnen gaan. Er is wel een uitzondering gemaakt voor wethouders die in hun eigen gemeente tot raadslid gekozen worden, maar zo'n uitzondering is er (nog) niet voor wethouders uit een andere gemeente. Dit lijkt een hiaat in de regelgeving.

Als de coalitievorming in Werkendam rond is, wordt duidelijk of Hermen Vreugdenhil in Werkendam wethouder wordt. De ChristenUnie hoopt op een plek in het college voor dhr. Vreugdenhil. In dat geval blijft Henrico Bassie raadslid voor de ChristenUnie. Als Hermen Vreugdenhil geen wethouder wordt, zal Henrico Bassie zijn zetel aan Hermen Vreugdenhil afstaan.

advertentie
advertentie