Drakenbootrace Lingehaven steeds populairder

8 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Zaterdag 17 mei om 10.00 uur starten de eersten van de 19 teams die strijden om de Gorcumse titel 'Drakenbootploeg van het jaar'. Sinds vorig jaar worden de Drakenbootraces in de Lingehaven samen met de Open Havendag gehouden. Negen jaar geleden blies Jan Wouters van café Old Dutch op de Gorcumse Kortendijk het succesvolle evenement nieuw leven in. Dit jaar schafte hij zelfs twee nieuwe Drakenboten aan, zodat de organisatie samen met een aantal 'leenboten' over vijf boten beschikt.

Door Gerard Droog

,,De teams strijden zaterdag uiteraard voor de winst, maar het zijn allemaal recreatieve teams en geen wedstrijdploegen," trapt Jan Wouters direct af. ,,Wel is het zo dat leden van de River Dragons, het succesvolle Gorcumse wedstrijdteam, aan boord van de boten hand en spandiensten verrichten om alles tijdens de races in goede banen te leiden."

De Drakenbootraces kennen in Gorinchem een lange geschiedenis. Zo waren het de toenmalige Merwede Dragons die bijna 20 jaar geleden al races in de Arkelstad organiseerden. Toen die er 15 jaar geleden mee stopten, werd het roer overgenomen door zes Gorcumse horecagelegenheden. Toen ook daar de klad in kwam, nam Wouters het stokje negen jaar geleden over en met succes. ,,Aan de eerste editie deden zes teams mee. Vorig jaar hadden we een record deelnemers veld van 24 ploegen," laat hij niet zonder trots weten. Gevraagd naar wat hem toch zo fascineert in Drakenbootraces, zo zeer dat hij dit jaar zelfs twee nieuwe boten kocht, blijft hij, na enig nadenken, het antwoord schuldig. ,,Ik zou het niet weten. De een houdt van cola en de ander niet. In die context moet je het zien."

Het gemêleerde deelnemersveld bestaat uit bedrijventeams, sportschoolploegen en vriendenteams. Ook het nationale jeugdteam van United Dragons uit Alkmaar zal zaterdag een gooi naar de prijzen doen. Voordat de teams het tegen elkaar opnemen, moeten zij verplicht onder leiding van een ervaren drakenbootracer minimaal eenmaal getraind hebben. Debby Verburg van de River Dragons heeft die taak samen met David Zwaan op zich genomen. ,,Ik denk dat wij tussen de 60 en 70 trainingsuren hebben gedraaid," laat zij weten. ,,De meeste ploegen lieten het niet bij één trainingssessie, maar wilden vaker het water op."

Alle deelnemende teams varen in de Lingehaven vier heats van 200 meter. De tijden van die heats worden bij elkaar opgeteld, waarna de beste zestien doorgaan naar de achtste finales. Uit de daarop volgende afvalraces komt dan tussen 17.00 en 18.00 uur de winnaar 2014 tevoorschijn.

Fotobijschrift: Jan Wouters, Debby Verburg en de draak zijn klaar voor de Drakenbootrace.

advertentie
advertentie