Zevenhonderd handtekeningen voor groenere Lingewijk

6 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Kinderen van de J.P. Waaleschool hebben donderdagochtend een petitie tegen het kappen van 160 bomen in de Lingewijk aangeboden bij burgemeester Barske. De gemeente wil de bomen kappen voor de bouw van woningen in Zandvoort Noord, maar dat schopt de bewoners in de wijk tegen het zere been. Met ruim zevenhonderd verzamelde handtekeningen hopen zij dat het groen in de wijk behouden blijft.

Door Tim Hartman

,,Natuurgebied 'Het oude Zwembad' moest plaats maken voor een nieuwe speeltuin, nog eens 120 bomen werden er gekapt bij de ijsbaan en bij renovatie van vijf straten is ook al het groen weg gehaald." Het groen in de Lingewijk is daarmee bepaald niet bespaard gebleven volgens Els van Lis van Wijkbelang Lingewijk. In de afgelopen tien jaar zagen de bewoners in de Lingewijk steeds meer groen verdwijnen en met het plan van de gemeente om nog eens 160 bomen te kappen is de maat nu vol.

Vooralsnog zijn er al 39 bomen gekapt om de bouwplannen niet te vertragen. ,,Daarbij hebben we destijds al een symbolisch protest gehouden. Vervolgens hebben we gekeken of we als organisatie de enige waren die zo houden van groen of dat dit onderwerp breder werd gedragen. De resultaten waren echt indrukweekend", vertelt Van Lis. ,,We zijn langs de deuren gegaan om handtekeningen te verzamelen en daarbij hoor je dat heel veel mensen vogels missen die er eerst wel altijd waren."

Het resultaat van het initiatief mag er zijn. Ruim zevenhonderd handtekeningen konden er worden aangeboden door de zogeheten 'Ecokids'. “Dat zijn gemotiveerde kinderen die het Eco-kidsproject hebben gevolgd, gegeven door het Natuurcentrum Gorinchem. Daarbij leerden ze over natuur en milieu. De jeugd heeft de toekomst en die kinderen snappen dat we groen nodig hebben en missen bovendien de plekken waar ze vroeger hutten konden bouwen", legt Van Lis uit.

In juni of juli komt er meer duidelijkheid over de resterende bomen. Dan zitten de vertegenwoordigers van de wijk aan tafel met de gemeente. Els hoopt dan een aantal zaken te kunnen realiseren: ,,We zijn wel voor de bouw van de woningen, maar wel met behoud van het groen. Ten eerste willen we graag nieuwe bomen in de plaats voor de bomen die nu gekapt zijn. Verder willen we ook gaan voor een wijkpark, een groot stuk groen tussen alle bebouwing. En als laatste willen we ook meer bomen langs de snelweg om fijnstof op te vangen en geluidsoverlast tegen te gaan."

Of de doelstellingen van de wijk realistisch zijn, moet nog blijken, maar Els heeft alle vertrouwen in een goede samenwerking met de gemeente: ,,We leven in een participatiesamenleving en dit onderwerp wordt meer dan breed gedragen. We gaan hier dus helemaal voor en gaan er van uit dat we met z'n allen kunnen nadenken en plannen ontwikkelen over dit onderwerp."

Tekens: 2727

Woorden: 457

advertentie
advertentie